Kevésbé aggódnak a külföldön működő német cégek a jövőjükért, mint a belföldiek

Külföld, 2022.11.17

A külföldön tevékenykedő német vállalatok egyre inkább aggódnak a világgazdaság lehűlése miatt, de korántsem annyira, mint a belföldön tevékenykedő német cégek a saját kilátásaikat illetően - derül ki a német külkereskedelmi kamarák csütörtökön ismertetett felmérésének eredményeiből.

A nemzetközi porondon tevékenykedő német vállalatok a világ szinte minden pontján komoly kihívásoknak vannak kitéve üzleti környezetükben. A gazdasági kilátások számos régióban azonban nem olyan pesszimisták, mint Európában és Németországban, amint azt az "AHK World Business Outlook" aktuális kiadványa mutatja. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben - Kína kivételével -, Afrikában, a Közel-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, valamint Észak-Amerikában működő vállalatok kevésbé voltak pesszimisták.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) szerint a világgazdaság a külföldön működő német vállalatok szempontjából "fagyos tél" előtt áll, elsősorban az ukrajnai háború és Kína szigorú járványvédelmi politikájának gazdasági következményei miatt.

A felmérés szerint majdnem minden második vállalat - 47 százalék - gazdasági visszaesésre számít külföldi működési területén. Ennél több, 65 százalék csak 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetén számított a gazdasági aktivitás lassulására.

Ezzel szemben csak 17 százalékuk (a tavaszi felmérésben 21 százalék) számít arra, hogy a következő tizenkét hónapban javulni fog a gazdasági helyzet a fogadó országban. Míg a kilátások különösen Európában romlanak, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína kivételével), Afrikában, a Közel- és Közép-Keleten, valamint Dél- és Közép-Amerikában és Észak-Amerikában kevésbé pesszimisták a vállalatok.

A gazdasági környezettel szembeni kevésbé reményteljes várakozások ellenére a nemzetközi telephelyeken működő német vállalatok továbbra bizakodóan ítélik meg saját helyzetüket: a cégek közel fele, 45 százaléka, hasonlóan az előző felméréshez, amikor 48 százalékuk látta így, jó üzleti helyzetről számol be. "Kielégítőnek" ítélte meg a helyzetét 45 százalékuk, ahogy az előző felmérésben is. Rosszabb helyzetről pedig tíz százalékuk számolt be, míg a tavaszi felmérésben 11 százalékuk. A felmérésben több mint 3100 külföldön tevékenykedő német vállalatot kérdeztek meg.

Volker Treier, a DIHK külgazdasági igazgatója elmondta, hogy ötből bő két vállalat az ellátási láncokban továbbra is makacsul fennálló zavarokban látja az egyik legnagyobb kockázatot külföldi tevékenységére nézve, ami elsősorban a járványellenes szigorú kínai korlátozásokra vezethető vissza. Kockázati tényezőt jelentenek emellett még a nyersanyagok és az energia világpiacán fellépő zavarok is, amelyekben vagy kiváltó okként vagy súlyosbító tényezőként szerepel az ukrajnai háború.

A nemzetközi telephelyeken működő vállalatok még mindig eléggé bíznak saját üzletük alakulását illetően a következő hónapokban: a vállalatok 37 százaléka számít jobb üzletmenetre a következő 12 hónapban, szemben a tavaszi felmérésben kimutatott 42 százalékkal. Az aktuális helyzet változatlanságára 42 százalék számít, romlására pedig 21 százalék, a tavaszi 15 százalék után.

Következésképpen a külföldi cégek sokkal bizakodóbbak a jövőt illetően mint hazai társaik: a DIHK 2022 őszi üzleti felmérése szerint a belföldi német vállalatoknak csak 8 százalékuk számít jobb üzletre a következő tizenkét hónapban, míg 52 százalékuk rosszabbra.
https://www.dihk.de/de/themen-und-positionen/internationales/ahk-world-business-outlook-herbst-22/deutsche-betriebe-im-ausland-trotzen-dem-abwaertsstrudel-der-weltkonjunktur--86128
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!