Kevésbé bizakodó az amerikai külügyminisztérium az iráni atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalások kimenetelét illetően

Külföld, 2021.04.08

Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2021. április 08., csütörtök (MTI) - Kevésbé bizakodó az amerikai külügyminisztérium a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalku megmentését célzó közvetett tárgyalások kimenetelét illetően. A tárca várakozása szerint a hétvégén hazatér az Egyesült Államok különmegbízottja Bécsből - jelentette ki csütörtökön Ned Price külügyi szóvivő.


Miközben a legtöbben a tárgyalásokat "konstruktív" jelzővel illetik, sajtótájékoztatóján a szóvivő úgy fogalmazott: "Nem szeretnénk, ha a várakozások felülmúlnák azt, ahol valójában tartunk." Price arról is beszélt, hogy az atomalkut aláíró országok képviselői várhatóan pénteken találkoznak, majd a tárgyalásokat szüneteltetik a hétvégén és "a következő napokban, esetleg a jövő héten folytatódhatnak".


Kedden kezdődtek meg Bécsben az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku megmentését célzó közvetett tárgyalások. A tervek szerint a megállapodásban részt vevő országok megpróbálnak közvetíteni Washington és Teherán között. Az amerikai és az iráni küldöttség közvetlen tárgyalását Irán ugyanakkor elutasította. Az iráni küldöttséget vezető Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes leszögezte azt is, hogy országa nem fog felhagyni a húsz százalékos urándúsítással azért cserében, hogy feloldják az amerikai szankciók alapján 2018 óta külföldön befagyasztott egymilliárd dollárnyi iráni vagyon zárlatát.


Irán, valamint hat nagyhatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország - 2015-ben Bécsben írt alá szerződést, amelyben Teherán vállalta atomprogramjának korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldásának ellenében.


Donald Trump volt amerikai republikánus elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.


Trump utódja, a demokrata párti Joe Biden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatér a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Teherán azonban azt követeli, hogy először függesszék fel a büntetőintézkedéseket.


Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csütörtökön azt is közölte, hogy zajlanak egy törökországi konferencia előkészületei. A konferencia célja az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások előmozdítása lenne. Joe Biden elnöknek mindeközben hamarosan döntenie kell arról, hogy - betartva az elődje, Donald Trump által kötött megállapodásban szereplő május 1-jei határidőt -, kivonja-e az amerikai csapatokat Afganisztánból.


Március közepén az elnök azt mondta, hogy nehéz lesz betartani a határidőt. "Taktikai okokból nehéz ezeket a csapatokat kivonni" - fogalmazott Biden. Hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is konzultál szövetségeseivel az üggyel kapcsolatban.


Az Egyesült Államok tavaly állapodott meg az afgán kormány ellen harcoló tálibokkal a kivonulásról közel húszévnyi katonai beavatkozás után. Az iszlamista lázadók viszonzásképpen megígérték, hogy felhagynak a fegyveres támadásokkal, és részt vesznek az afganisztáni felek közötti béketárgyalásokon. A tálibok és az afgán kormány közötti tárgyalások mindazonáltal megrekedtek, nem sikerült kézzelfogható eredményt elérni, és a támadások sem szűntek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!