Kezdetét vette az Egy övezet, egy út kezdeményezésről szóló második csúcstalálkozó

Külföld, 2019.04.27

Az összeköttetések javításának és a minden fél bevonásával történő együttműködésnek a fontosságát hangsúlyozta Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor helyi idő szerint szombat délelőtt megnyitotta az Egy övezet, egy út kezdeményezésről (BRI) szóló második csúcstalálkozót Pekingben.

Hszi emlékeztetett arra, hogy 2017-ben az első csúcstalálkozón résztvevő vezetők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben az új selyemút terv célkitűzéseit rögzítették. Az azóta eltelt két évben számos eredményt értek el, elsősorban a vezérelvek kidolgozása, az infrastruktúra-fejlesztés, a pénzügy és az emberek közötti kapcsolatok területén.

Hozzátette: az infrastruktúra javítása jelenleg is folyik, hiszen a világ több részén zajlanak közúti, vasúti és egyéb összeköttetések fejlesztésére irányuló projektek a BRI égisze alatt.

A kínai elnök hangsúlyozta: a BRI a magas színvonalú, zöld, emberközpontú és fenntartható fejlődést célozza, amely minden résztvevő számára előnyös.

A multilaterális együttműködések javítása érdekében Kína azon kíván dolgozni partnereivel, hogy erősítse az egymás közötti összeköttetéseket, elősegítse az okos gyártási folyamatok szélesebb körű alkalmazását és az áruk akadálymentes áramlását - tette hozzá.

A csúcstalálkozón résztvevő 37 állam- és kormányfő - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - a kínai elnök szavai szerint a 2013-ban meghirdetett nagyszabású globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezés további alakulásáról, elsősorban az infrastrukturális, illetve a hardverek és szoftverek közti összeköttetések javításáról, valamint a fejlődés új, mindenki számára nyitott, zöld és fenntartható útjairól folytat tanácskozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!