Kiberkoordinátor: a jogi szabályozás lassan reagál a kibertértámadásokra

Külföld, 2020.08.03

A jogi szabályozás a kelleténél kicsit lassabban reagál a kibertértámadásokra - mondta Magyarország kiberkoordinátora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Rajnai Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Európai Unió csütörtökön közölte: először alkalmazza a kibertámadások elkövetőire vonatkozó szankciórendszerét.

A műsorban elhangzott, hogy az ügyben az Európai Unió Tanácsa a korlátozó intézkedéseket hat olyan ember és három olyan szervezet ellen alkalmazza, aki-amelyek különböző kibertámadásokért felelős vagy részt vett bennük.

A szakértő közölte: az unió nem tudott dinamikus megoldásokat hozni, és nemhogy a szervezetek általi, de még a NotPetya néven ismert és hozzá hasonló zsarolóvírusok támadásai nyomán sem volt képes gyors megoldásokat találni. Ez azonban érthető is, hiszen a jogszabályalkotás hosszú folyamat - jegyezte meg.

Kibertámadást elkövető magánszemélyek büntethetők megfelelő jogszabályok alapján, de egy szervezetet vagy vállalatot nagyon nehéz "megróni" - magyarázta. Egy cég vezetőjét nem lehet elítélni kibertámadás miatt, hiszen nem feltétlenül ő a felelős, így a vállalatokkal szemben inkább szankciókat lehet érvényesíteni, amit ezúttal meg is tett az Európai Unió Tanácsa - tette hozzá Rajnai Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!