Kijev intézkedésre sürgeti Moszkvát a válságos állapotba került éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megmentése érdekében

Külföld, 2018.08.09

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos orosz kollégájához fordult azzal a kéréssel, hogy mihamarabb egy egészségügyileg felszerelt repülőgéppel szállítsák egy speciális moszkvai kórházba Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, aki csaknem három hónapja éhségsztrájkol egy északnyugat-szibériai börtönben, és aggasztó hírek érkeznek állapotáról.

Az ombudsman erről csütörtökön írt Facebook-oldalán. Denyiszova szavai szerint az ukrán fél kész lenne Szencov esetében bármilyen megoldásra, hogy fogolycsere útján a rendező visszanyerje szabadságát. Oroszország viszont a fogolycsere lehetőségét elutasítja, mert Szencovot saját állampolgárának tekinti.

A kegyelmi kérvényt, amelyet a filmrendező édesanyja írt július közepén Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, átadták megvizsgálásra egy különbizottságnak.

Szencov unokatestvére szerdán hozta nyilvánosságra a Facebookon, hogy a filmrendező hozzá eljuttatott legutolsó levelében azt írta: "érzi, hogy már közeleg a vég". Natalja Kaplan arról számolt be, hogy Szencov szinte már fel sem kel az ágyból.

A héten a bebörtönzött rendező ügyvédje, Dmitro Gyinze, aki a napokban látogatta meg, arról adott hírt, hogy védence nincs jól, pulzusszáma nagyon alacsony, a szíve percenként 40-et ver, és vérszegénység is fellépett nála. Az orosz hatóságok viszont továbbra is azt állítják, hogy állapota kielégítő.

Szencov unokatestvérének küldött levelében azt is megírta: nem akarja, hogy átszállítsák a városi kórházba, mert az ottani intenzív osztály vezető orvosa ellenségesen viselkedik vele szemben. Mint fogalmazott, többet bántották, mint a börtönkórházban, távolabbi szállítást pedig szerinte már nem élne túl.

Ez alapján javasolta az ukrán emberi jogi biztos azt, hogy betegszállításra felszerelt repülőgéppel szállítsák Szencovot Moszkvába, ahol tudomása szerint a Nyikolajev professzor nevét viselő intézet felkészült éhségsztrájkolók gondozására, vagy vigyék bármely más hasonlóan erre szakosodott kórházba. Rámutatott ugyanis arra, hogy ilyen hosszú éhségsztrájk után az újratáplálkozás megkezdése igen kockázatos, a legapróbb hiba is végzetes lehet.

Szencov ügyvédjének az utolsó találkozásukkor viszont továbbra is azt mondta, hogy nem akarja abbahagyni az éhségsztrájkot.

Oleh Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Oroszországba hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

A filmrendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!