Kijev szerint Moszkva hamisan állítja be fogolycserének az ukrán tengerészek kiszabadulását

Külföld, 2018.10.30

Hét ukrán tengerész, akit törvénytelenül tartottak fogva az Oroszország által megszállt Krím félszigeten, visszatért ugyan Ukrajnába, de nem fogolycserével, ahogy azt Moszkva állítja - írta kedden Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos a Facebookon.

A biztos arra a moszkvai hírre reagált, amely szerint a két ország hét-hét elfogott tengerészt cserélt ki kedden a krími Armjanszk határátkelőhelynél. Az ukránok az Azovi-tengeren március 25-én tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése címén elfogott Nord halászhajó legénységét engedték el, az oroszok pedig a május elején az elcsatolt félsziget közelében, a kizárólagos orosz gazdasági övezetben orvhalászat címén feltartóztatott JaMK-0041-es halászhajóét - olvasható a TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében.

Ljudmila Denyiszova azonban kijelentette: nem fogolycseréről van szó, mert az Ukrajnába visszatért tengerészekkel ellentétben a Nord legénysége nem volt fogva tartva, ők szabadon mozoghattak Ukrajna területén.

Az ukrán határőrszolgálat hasonló tartalmú közleményt adott ki honlapján. A dokumentum szerint nem felel meg a valóságnak az orosz médiában megjelent információ, amely szerint orosz határőrök által őrizetbe vett hét ukrán állampolgárt cseréltek volna ki a Nord halászhajó legénységére.

A közlemény szerint a Nord hét tengerésze saját akaratából tért vissza az ideiglenesen megszállt Krímbe a kalancsaki átkelőn keresztül, ahol a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták kilépésüket Ukrajnából.

Az emberjogi biztos ugyanakkor hozzátette: a krími megszálló hatóságok eközben hét ukrán állampolgárt engedtek szabadon, őket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége különböző alkalmakkor a Fekete-, illetve az Azovi-tengeren vette őrizetbe állítólagos orvhalászat, valamint az elcsatolt félsziget partjának megközelítése miatt.

Az ukrán határőrség hozzáfűzte: nem tudni, miért éppen ezen a napon döntöttek a Nord tengerészei a hazatérés mellett, hiszen azt már több hónapja megtehették volna.

A kijevi közlemény szerint az orosz média fogolycserére vonatkozó híradása azért sem felel meg a valóságnak, mert valamennyi tengerész - beleértve a Nord legénységét is - ukrán állampolgárságú.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!