Kijev tájékoztató füzeteket készít az orosz titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységéről

Külföld, 2018.12.10

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tájékoztatófüzetet készített a lakosság számára, amelyek egyike az orosz titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységéről, a másik pedig az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" hibridháborús célokra való orosz felhasználásáról szól - tették közzé hétfőn az SZBU honlapján.

Vaszil Hricak, az SZBU főnöke kijelentette, hogy nem véletlenül választották ezt a két témát tervezett brosúrasorozatuk első két kiadványának. Szerinte ugyanis az orosz titkosszolgálatok Ukrajnában vallási konfliktusokat szítanak és ezzel együtt közvetlen terrorcselekményeket provokálnak, amelyek ürügyül szolgálhatnak majd az orosz fegyveres erők számára egy nyílt katonai beavatkozásra az országban.

Az ukrán és angol nyelven megjelentetett, fotókkal illusztrált, színes füzetek QR-kódokat is tartalmaznak, amelyek segítségével letölthetők azok a tényszerű információ, amelyeket az SZBU, illetve civil aktivisták gyűjtöttek össze az orosz fél "törvénytelen cselekményeinek" bizonyítására - írta közleményében az SZBU.

A füzetek ukrán nyelvű változata már hozzáférhető az SZBU honlapján.

A tervek szerint szombaton tartják meg Kijevben az ortodoxok az úgynevezett egyesítő szinódust, amelynek célja egy Moszkvától független, nemzeti és egységes új ortodox egyház megalapítása Ukrajnában.

Jelenleg három külön ortodox egyház működik Ukrajnában. A moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyháza az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el. A kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza néven 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy "szárny", már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismeri el a kijevi patriarkátus függetlenségét, szakadárnak tekinti. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekint.

A Moszkvához hű - Ukrajnában röviden csak moszkvai patriarkátusnak nevezett - ukrán ortodox egyház ellenzi az elszakadást az orosz egyháztól, ezért megtiltotta püspökeinek, hogy részt vegyenek az egyesítő gyűlésen, a kijevi patriarkátus ezzel szemben hétfőn bejelentette, hogy készül a részvételre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!