Kijev tiltakozott a bolgár elnöknek a Krím hovatartozásáról tett kijelentése miatt

Külföld, 2021.11.19

Bekérették pénteken az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Rumen Radev bolgár elnök előző nap egy televíziós választási vitában a Krím félszigetet Oroszország részének nevezte, továbbá hatástalanoknak az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit.

A külügyminisztérium kifejezésre juttatta, hogy a bolgár elnök szavai nem járulnak hozzá az Ukrajna és Bulgária közötti jószomszédi kapcsolatok fejlődéséhez, és éles ellentétben állnak Szófia hivatalos álláspontjával Ukrajna szuverenitására, területi integritására és nemzetközileg elismert határaira vonatkozóan. "Arra számítunk, hogy Bulgária elnöke, Rumen Radev visszavonja tegnapi kijelentését" - fűzte hozzá a tárca sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kosztadin Kodzsabasev nagykövet biztosított afelől, hogy Bulgária álláspontja változatlan Ukrajna területi integritásának támogatásában, beleértve a Krímet mint az ukrán állam területének szerves részét, valamint a félsziget felszabadítására tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Bulgária is részt vesz a Krími Platform elnevezésű ukrán kezdeményezésben, amelynek elsődleges célja újra ráirányítani a nemzetközi figyelmet az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget hovatartozásának rendezésére.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az államfői posztért másodszor is ringbe szálló Rumen Radev nem először tett Moszkva-barát kijelentést: 2016-ban, nem sokkal választási győzelme után közölte, azon fog dolgozni, hogy az Európai Unió megszüntesse az Oroszországgal szemben hozott szankciókat. Ezt megelőzően pedig kijelentette, hogy "a Krím de jure ukrán, de facto viszont orosz", és Oroszország nem ellensége Bulgáriának.

Az ukrán hírportál rámutatott: Radevnek jó esélye van arra, hogy újra megválasszák az államfői posztra. Az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 49,42 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, Anasztasz Gerdzsikov 22,83 százalékkal került be a második fordulóba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!