Kijev tiltakozott Putyin krími látogatása miatt

Külföld, 2019.12.23

Tiltakozott az ukrán elnök krími képviselete hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigeten tett látogatása miatt.

A Facebookon közzétett közlemény szerint a képviselet elítélte, hogy az orosz fél ismételten nem egyeztetett előzetesen a látogatásról Kijevvel. Emlékeztetett arra, hogy bármiféle ki- és beutazás az átmenetileg megszállt Krímbe csakis az ukrán féllel történt egyeztetés után és az ukrajnai, azaz a Herszon megye és a félsziget közt lévő adminisztrációs határon létesített valamelyik átkelőn keresztül valósítható meg.

Kijev leszögezte továbbá, hogy Putyin krími látogatásával az orosz fél durván megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét, továbbá figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jog alapelveit és normáit.

A képviselet hozzáfűzte, hogy Oroszországnak a Krímmel kapcsolatosan tett egyetlen intézkedése sem változtatja meg a Krími Autonóm Köztársaságnak és Szevasztopol városának Ukrajna alkotmányában rögzített és nemzetközileg elismert státusát.

Vlagyimir Putyin hétfőn munkalátogatást tett a félszigeten, ahol felavatta a Kercsi-szoroson át vezető Krími híd vasúti részét. A félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő 19 kilométeres híd vasúti részén áthaladt egy sínbusz, a vezetőfülkében az orosz elnökkel, aki ezzel megnyitotta az objektumot a vasúti közlekedés előtt.

A Krímet a 2014 márciusában törvényellenesen, orosz katonai jelenlét mellett megrendezett helyi népszavazás után csatolta el Oroszország Ukrajnától. Ukrajna és az ENSZ-tagállamok zöme - beleértve a NATO és az EU tagországait - azóta sem ismerik el legitimnek a Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!