TV műsor

Kijev: Ukrajnának nem kötelező meghívnia ET-megfigyelőket a választásaira

Külföld, 2019.07.04

Az ukrán törvényhozás nem köteles meghívni megfigyelőket az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől (PACE) az április 21-i előrehozott parlamenti választásokra - szögezte le Katerina Zelenko ukrán külügyi szóvivő csütörtökön.

"Az elmúlt években a Verhovna Rada (ukrán parlament) és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése között baráti, partneri kapcsolatok voltak, ezeket viszont most aligha lehet így jellemezni. Abban az időszakban, amikor megvolt a kölcsönös bizalom és tisztelet egymás iránt, a közgyűlésnek tekintélye volt, és a Verhovna Rada kezdeményezésére meghívást kaptak megfigyelőként való részvételre az ukrajnai választásokon" - fejtette ki a szóvivő a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak, a PACE elnökének előző napi nyilatkozatát kommentálva. Ebben Liliane Maury Pasquier sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Ukrajna nem teszi lehetővé képviselőinek megfigyelőként történő részvételét a július 21-i választáson. Továbbá kijelentette: Ukrajna mint az Európa Tanács tagja, a közgyűlés felügyeleti eljárása alá tartozik, és elkötelezte magát amellett, hogy meghívja a PACE képviselőit az elnök- és a parlamenti választások megfigyelésére.

Zelenko rámutatott: a közgyűlés júniusi ülésszakán "sajnálatos módon maga szavazta meg, hogy nem kötelező végrehajtani a határozatait", amikor úgy döntött, hogy Oroszországnak egyet sem kell végrehajtania abból a hét határozatából, amelyet az Ukrajnával szembeni orosz agresszióra válaszul korábban hoztak. "Ezért a kérdés Pasquier asszonyhoz az, kész-e ő lépéseket tenni a közgyűlés tekintélyének visszaállítására, és érvényt szerezni határozatainak" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem sértette meg az Európa Tanács egyetlen dokumentumát sem, amelynek betartására kötelezettséget vállalt.

A szóvivő szerint a közgyűlésnek joga van ugyan megfigyelőként részt venni a tagállamok választásain, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a parlamentnek kötelező lenne meghívnia a PACE-t.

Andrij Parubij ukrán házelnök kedden jelentette be, hogy visszavonja a PACE-nek szóló korábbi meghívását a szervezet megfigyelőinek a július 21-i választáson történő részvételére. A döntést azzal indokolta, hogy a közgyűlés a múlt héten beleegyezett Oroszország tagsági jogosultságainak mindenféle megkötés nélküli visszaállításába.

2014 áprilisában a Krím félsziget Oroszország általi önkényes elcsatolása miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében megfosztották az orosz küldöttséget szavazati jogától. Oroszország válaszul 2017 júniusától felfüggesztette a tagdíjbefizetést, mostanáig mintegy 77 millió euró tartozást halmozott fel, ami súlyos anyagi gondot okozott a nemzetközi szervezetnek.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!