Kínai kormányfő: fenntartható a jó viszony Washingtonnal

Külföld, 2016.03.16

A kínai-amerikai kapcsolatok fejlődése a következő amerikai elnök kilététől függetlenül "elkerülhetetlen", ez a fő tendencia a két ország kapcsolataiban - vélte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerdán, a parlament éves ülésszakát lezáró sajtóértekezletén.

A Peking és Washington jövőbeni viszonyának kilátásait firtató kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatokat az elmúlt évtizedben is hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték, de közben mindig előrehaladtak.

Kijelentette, bízik abban, hogy Washingtonnal kezelni tudják az ázsiai és csendes-óceáni térséget érintő nézeteltéréseket.

Hangoztatta, hogy Kínának a modernizáció időszakában stabil és békés környezetre van szüksége, ezért a regionális stabilitás fenntartására és jó szomszédságra törekszik a környező országokkal. Mindeközben - jegyezte meg - Peking szükség esetén határozottan meg fogja védeni szuverenitását és területi egységét. Hozzáfűzte, hogy a két dolog nincs ellentmondásban egymással.

Li az amerikai vállalatok nagyobb piaci részesedését, az egyenlő elbánást szorgalmazó kérdésre elmondta, épp tárgyalás alatt van a kétoldalú befektetésvédelmi egyezmény (BIT), amely fokozatosan nagyobb teret enged majd az amerikai vállalatoknak. Ugyanakkor utalt rá, hogy a kínai cégek vonatkozásában hasonló elbánásra számítanak.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly megközelítette az 560 milliárd dollárt, Kína az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere lett - állapította meg a kormányfő.

A kínai-japán kapcsolatokról azt mondta, hogy a javulás jelei mutatkoznak, de nyomban hozzátette, hogy a viszony "törékeny". A konfliktusokra és vitákra utalóan - amelyek több évtizedes mélypontra juttatták a két szomszéd viszonyát - hozzátette, hogy a két félnek konszenzusra kell jutnia történelmi kérdésekben, Tokió cselekedeteinek pedig összhangban kell lennie a szavaival.

A Russia Today orosz televízió azon kérdésére, hogy a kínai-orosz gazdasági kapcsolatok minőségükben miért nem fejezik ki a politikai viszony közelségét, Li azt válaszolta, hogy volumenében nőtt a két ország közötti kereskedelem, bár értékben csökkent, de ez nem írható egyik fél rovására sem. Azt hangoztatta, Kínán nincs nyomás, hogy szankcionálja Moszkvát, a nemzetközi politikában végbemenő változások nem befolyásolják viszonyát Oroszországgal. Mindeközben - tette hozzá - Peking továbbra is az el nem kötelezettség politikáját kívánja folytatni a nemzetközi porondon.

Li Ko-csiang sajtóértekezlete a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) két héten át tartó ülésszakának zárórendezvénye volt. Az ülésszak végén 9 dokumentumot fogadtak el, köztük az idei évvel kezdődő 13. ötéves terv célkitűzéseit, és megalkották Kína első jótékonyságot, adományozást szabályozó törvényét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!