Kinevezte az államfő az új szlovák miniszterelnököt, Eduard Hegert és kormányát

Külföld, 2021.04.01

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt, Eduard Hegert és kormányát Zuzana Caputová államfő Pozsonyban csütörtökön.

Eduard Heger, aki a miniszterelnöki székből közel egyévnyi kormányzás után távozó Igor Matovicot váltja a poszton, korábban a pénzügyi tárcát vezette. Az új kabinet a négypárti koalíciót alkotó pártok erőviszonyait tekintve nem változott a korábbihoz képest, csak személyi összetételében lett részben más. A kormányátalakítást megelőző koalíciós válság idején lemondásukat benyújtó miniszterek döntő többsége visszatért posztjára.

Eduard Heger kinevezését követően azt mondta: bízik benne, hogy kormánya olyan stabil és összetartó kabinet lesz, amelyben a kölcsönös bizalom légköre uralkodik. Zuzana Caputová az ünnepélyes aktust követően azt emelte ki, hogy az új kormánynak nem kellene formalitásként kezelnie az új kormányprogramot, mert annak újbóli megfogalmazása lehetőséget ad a változtatásokra.

A legnagyobb szlovák kormánypárt, az Igor Matovic vezette centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak továbbra is 7 miniszteri széke lesz a kabinetben, a hozzájuk tartozó pénzügyi tárcát azonban a jövőben Igor Matovic vezeti majd, aki egyidejűleg az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti majd. Az OLaNO minisztereinek sorában személycsere történt az egészségügyi minisztérium élén is, ahová az államfő a két héttel ezelőtt posztjáról lemondott Marek Krajcí helyére Vladimír Lengvarskyt nevezte ki.

A koalíció második legnagyobb pártja, a Boris Kollár vezette jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) is megtartotta az eddig betöltött 3 minisztériumát. Egyelőre azonban betöltetlen maradt a hozzájuk tartozó munka-, szociális és családügyi tárca miniszteri posztja, amelynek vezetője szintén a koalíciós válság idején mondott le posztjáról.

A négypárti szlovák kormánykoalíció két kisebb, liberális pártja a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) illetve a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) által betöltött kormánypozíciók gyakorlatilag változatlanok maradtak. Az Igor Matovic távozását leghangosabban követelő két párt összes - korábban lemondott - minisztere visszatért posztjára. Így továbbra is a liberális SaS által jelölt Ivan Korcok marad a külügy-, Branislav Grühling az oktatásügyi miniszter, illetve Richard Sulík a gazdasági miniszter. Ugyancsak visszatért posztjára az igazságügyi tárca korábban lemondott vezetője, Mária Kolíková (Za ludí).

A szlovák kormánykoalícióban az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Igor Matovic és az SaS-t vezető Richard Sulík személyes konfliktusai miatt néhány hete vált feszültté a helyzet. Ez tovább mérgesedett és koalíciós válsággá fajult azután, hogy Igor Matovic a liberálisok ellenében úgy döntött, Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. A koalíció két kisebb, liberális pártja ezt követően a kormányfő távozását célzó folyamatos nyomásgyakorlásba kezdett. A válság néhány hete alatt a kormány hat minisztere mondott le vagy jelentette be távozását, s végül ugyanígy tett Igor Matovic kormányfő is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!