Kiszelly: nem valószínű, hogy az Osztrák Néppárt a zöldekkel köt koalíciót

Külföld, 2019.09.12

A szeptember végi előrehozott ausztriai választásokhoz közeledve egyre kevésbé valószínű, hogy a néppárt a zöldekkel köt koalíciót - mondta Kiszelly Zoltán politológus csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: sokan reménykedtek a néppárt és a zöldek összefogásában, de a két párt támogatottsága nem elegendő a kormánytöbbséghez. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága a májusi-júniusi 40 százalékos csúcsról 34 százalékra csökkent, a Zöldek támogatottsága pedig beragadt 10 százaléknál - magyarázta.

A két párt többi között a migráció kérdésében sem ért egyet, ez az ausztriai köztévében kedden tartott elnökjelölti vitán is világossá vált - közölte. Míg a néppárt listavezetője, Sebastian Kurz szerint nem szabadna több embert beengedni az országba, a Zöldek politikusa, Ingrid Felipe próbálta bagatellizálni a migráció kérdését.

Megjegyezte: a vitában Sebastian Kurz egyetértett a migráció kérdésében Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével.

A néppárt és a húszszázalékos támogatottságú szabadságpárt együtt "kényelmes kormánytöbbséget" eredményezne - mondta Kiszelly Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!