Kitiltották az orosz parlamentből a Szabadság Rádiót és az Amerika Hangját

Külföld, 2017.12.06

Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán, hogy a külföldi ügynöknek minősített, amerikai kormányzati finanszírozású tömegtájékoztatási eszközök munkatársait tiltsák ki az alsóházból (Állami Dumából).

A tilalom az orosz külügyminisztériumnál akkreditált Amerika Hangjára és a Szabadság Rádióra vonatkozik. Ezeket a médiumokat a társintézményeikkel egyetemben kedden minősítette külföldi ügynöknek az orosz igazságügyi minisztérium, válaszul arra, hogy az Egyesült Államokban ilyen minőségben kényszerült bejegyeztetni magát az elnökválasztási kampány manipulálásával megvádolt orosz állami RT America televíziót kiszolgáló T&R Productions, LLC (T&R), valamint a Sputnik rádió és hírügynökség.

A tilalom az Interfax hírügynökség szerint nem terjed ki a két rádió hét, ugyancsak külföldi ügynökként bejegyzett leányvállalatára, amelyeknek a diplomáciai tárca nem biztosított akkreditációt, és amelyek így nem jogosultak munkavégzésre a parlamentben. A Szabadság Rádiót és az Amerika Hangját kedden a törvényhozás felsőházából is kitiltották.

Ezen médiumok működését a külföldre irányuló amerikai állami műsorszórást felügyelő igazgatótanács (Broadcasting Board of Governors, BBG) irányítja. A külföldi célközönségre irányuló adók műsora egyébként az Egyesült Államok területén nem fogható.

Az Állami Duma határozatában az intézkedést szimmetrikus ellenintézkedésnek minősítette.

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Oroszország kész visszavonni az amerikai média ellen tett korlátozó lépéseket, ha az Egyesült Államok is így tesz majd az orosz RT America és más orosz tömegtájékoztatási eszközök esetében. Szóvá tette, hogy az amerikai titkosszolgálatok - egyebek között az Egyesült Államokban - megpróbálnak nyomást gyakorolni az orosz újságírókra, és kísérletet tettek némelyikük beszervezésére is.

Mint mondta, az orosz médiára való nyomásgyakorlás, amelyet Moszkva nemcsak az Oroszország, hanem általában a szólásszabadság elleni agresszióként értékel, téma lesz Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtöki bécsi találkozóján is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!