Kiutasították a moszkvai bolgár nagykövetség egyik alkalmazottját

Külföld, 2021.05.26

Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai bolgár nagykövetség egyik alkalmazottját - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

A tárcához bekérették Atanasz Kriszin nagykövetet, akinek átadták a döntést ismertető határozatot. Közölték vele, ez válaszlépés arra, hogy Szófia április 29-én "indokolatlanul" kiutasította az orosz katonai attasé munkatársát.

A bolgár külügyminisztérium az április végi kiutasítással párhuzamosan Oroszország teljes körű együttműködését követelte a bolgár fegyvergyárakban 2011 és 2020 között történt robbanások, illetve Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő elleni merényletkíséret ügyében indított vizsgálatokban.

Korábban a bolgár főügyészség hat orosz állampolgárt gyanúsított meg azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyek olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Gebrev Ukrajnának, illetve Georgiának szánt készleteit raktározták.

Gebrev, a fia és egy alkalmazottja ellen 2015-ben mérgezéses merényletet követtek el. A bolgár hatóságok az ügyben három orosz állampolgárt gyanúsítottak meg, és a mérgezési kísérleteket összefüggésbe hozták a robbantásokkal.

Csehország április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásokért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

Oroszország április 20-án a bolgár külképviselet két alkalmazottját utasította ki, válaszul arra, hogy Bulgária március 22-én két, kémkedéssel meggyanúsított orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek.

Az ezt megelőző másfél év alatt Szófia hat orosz diplomatát utasított ki az országból kémkedés vádjával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!