Kivonulnak a tárgyalóteremből a bizalmatlansági szavazáskor a kormánykoalíciós cseh szociáldemokraták

Külföld, 2018.11.21

Kivonulnak az ellenzéki bizalmatlansági indítványról tartandó szavazáskor a parlamentből a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői - erről a párt vezetősége döntött szerdán Prágában.

A bizalmatlansági indítványt, amelyről a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen szavaz a képviselőház, az ellenzéki pártok egy része kezdeményezte az Andrej Babis miniszterelnököt érintő Gólyafészek ügyben napvilágra került új tények alapján. A Gólyafészek ügyben Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához a 200 tagú alsóházi testületben 101 szavazatra lenne szükség. A bizalmatlansági indítványt benyújtó pártoknak együttesen 92 képviselőjük van, ami kevés a kormány megbuktatásához.

A cseh kormánykoalíciót a Babis vezette ANO mozgalom és a CSSD alkotja, amelyeknek együttesen 93 képviselőjük (78 és 15) van az alsóházban. A kormány Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatásával szerezte meg a nyáron a bizalmat.

Vojtech Filip, a kommunista párt elnöke szerdán közölte, hogy a pénteki szavazáson is kiállnak a kormány mellett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Babis-kormányt ilyen erőviszonyok között az ellenzék nem tudja megbuktatni. A szociáldemokrata vezetés a kommunista álláspont ismeretében hozta meg meglepő döntését.

Jan Hamácek belügyminiszter és pártelnök szerint a kormány lemondása vagy megbuktatása nem oldaná meg a jelenlegi zavaros belpolitikai helyzetet.

"Az egyetlen dolog, ami megoldhatná a helyzetet, a kártyák újraelosztása lenne" - mondta Hamácek újságíróknak. Megjegyezte: ha az alsóházban meglenne a háromötödös akarat az előrehozott választás kiírására, amelyhez 120 képviselő igen szavazatára van szükség, "a szociáldemokrácia támogatná a kezdeményezést".

Andrej Babis a szociáldemokrata koalíciós partner döntését csalódással és érthetetlenséggel vette tudomásul.

"Nem értem a döntést, csalódást keltett bennem" - reagált Babis a CSSD elnökségének állásfoglalására. Szerinte a CSSD csak azért élte túl a tavaly októberi választáson elszenvedett kudarcot, mert kormánykoalícióra lépett a választáson győztes ANO mozgalommal.

"Azt sem értem, miért fenyegetődznek előrehozott választással. Alig egy éve volt választás, s akkor a választók már kiosztották a kártyákat" - jegyezte meg Babis. Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett ANO mozgalom ellenzi az előrehozott parlamenti választás esetleges kiírását.

Milos Zeman államfő, aki hétfőn tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!