Klaus Ioannis államfő a legnépszerűbb politikus Romániában

Külföld, 2019.02.13

Klaus Iohannis államfő bizonyult egy friss felmérés szerint a legnépszerűbb politikusnak Romániában, több mint 15 százalékponttal megelőzve azokat a kihívókat, akikkel meg kell mérkőznie az idei elnökválasztáson.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet erre vonatkozó adatsorát szerdán ismertette az Agerpres hírügynökség. A január utolsó és február első napjai között végzett felmérés résztvevőinek 39,5 százaléka mondta azt, hogy bízik a jobboldali elnökben. Csaknem 5 százalékponttal többen vannak, mint a cég által tavaly novemberben végzett kutatás idején.

A rangsorban a második helyezett Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata - a PSD elnökével azonban nyílt konfliktusban álló - főpolgármestere lett, 23,9 százalékos bizalmi indexszel, több mint két százalékpontot rontva novemberi eredményéhez képest. A harmadik legnépszerűbb politikus Victor Ponta - a PSD-ből másfél éve kizárt, Pro Románia nevű saját pártjában politizáló - volt miniszterelnök 23,7 százalékkal.

A negyedik helyre - a PLUS elnevezéssel szintén saját pártot építő - Dacian Ciolos volt miniszterelnök jött fel 22,5 százalékkal.

A kormányzó szociálliberális koalíció legnépszerűbb politikusának a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök bizonyult, 22,4 százalékos bizalmi indexszel, aki régóta lebegteti, hogy indulna az elnökválasztáson, de ezt vélhetően attól teszi függővé, hogy meg tudja-e szerezni ehhez a nagyobbik kormánypárt támogatását.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azt kell eldöntenie: elfogadja-e azt a presztízsveszteséget, hogy Románia legnagyobb pártjaként nem indít saját jelöltet az elnökválasztáson, vagy megkockáztatja, hogy olyan jelölttel vágjon bele a megmérettetésbe, akinek a közvélemény-kutatások szerint nincs sok esélye az újrázni készülő Iohannisszal szemben.

Az INSCOP mostani felmérése szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökben a megkérdezettek 16,1 százaléka, Viorica Dancila miniszterelnökben pedig a 9,5 százalékuk bízik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!