Klaus Iohannis kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt

Külföld, 2019.03.11

Klaus Iohannis román államelnök hétfőn kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt, amiért továbbra sincs állami költségvetése az országnak.

A román elnök egyik nyilatkozatban fejtette ki álláspontját. Elmondta, annak ellenére, hogy a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) őt hibáztatja az állami költségvetés késéséért, ezért valójában a PSD a hibás, amely a törvényben megszabott november 15-i határidőhöz képest három hónapos késéssel terjesztette a parlament elé a büdzsét.

Az állami költségvetést Iohannis a múlt héten visszaküldte a parlamentnek, amely várhatóan a héten szavaz ismét róla. Iohannis arra kérte a törvényhozókat, kezeljék komolyan a felülvizsgálati kérelmét.

Iohannis újfent hangoztatta, hogy az állami költségvetésben a kormány eltúlozta a bevételeket, emellett a büdzsé a "pártok és a politikai klientúra" gyarapodását és nem az állampolgárok jólétét szolgálja - véli az elnök.

Ugyanakkor bejelentette: kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést azért, hogy a nyugdíjasok minden juttatást idejében megkaphassanak. Iohannis elmondta, hogy a költségvetésben a nyugdíjakra fordítandó összegből jelenleg nincs fedezve 1,4 milliárd lej, és felszólította a kormányt és a parlamentet, biztosítsák maradéktalanul ezt a pénzt.

Iohannis elmondta, hogy a PSD kudarcot vallott kormányzásával, hiszen nem az ország, hanem saját érdekeit tartja szem előtt, ezért ismét lemondásra szólította fel a kabinetet.

Az ellenzék által támogatott jobbközép Klaus Iohannis és a szociálliberális kormány között hónapok óta éles belpolitikai konfliktus van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!