Koalíciós megállapodást írt alá a kormányzó szerb párt a VMSZ-szel

Külföld, 2016.08.14

A közös programok megvalósításáról, szerbek és magyarok közötti kapcsolatok javításáról írt alá koalíciós megállapodást vasárnap a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) a Vajdasági Magyarok Szövetségével (VMSZ) - közölte vasárnap a szerb közszolgálati televízió.

A közös közlemény szerint a szerződésben vállaltak érintik az élet minden területét, különös tekintettel a gazdaságra, az állampolgárok életszínvonalának javítására és Vajdaság fejlesztésére.

A két párt megállapodott abban, hogy támogatja a Szerbia számára létfontosságú infrastrukturális fejlesztéseket, ezen kívül további erőfeszítéseket tesz a mezőgazdasági termelésnek és a termelők munkakörülményeinek javítása érdekében.

A SNSZ és a VMSZ vállalta, hogy erősíti a korrupció és a bűnözés elleni küzdelmet, teljes mértékben védelmezik az ország minden állampolgárát - olvasható a közleményben.

Pásztor Bálint, a magyar képviselőcsoport vezetője az MTI-nek telefonon jelezte: a két párt közötti megállapodásról bővebben a jövő héten számol be Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

Az áprilisi előre hozott parlamenti választásokon a Vucic vezette SNS 131 mandátumot nyert, így ismét a politikus kapott kormányalakítási megbízást. Bár az SNS ily módon egyedül is képes lett volna kormányozni, és hivatalos kormánykoalíciós szerződést egyetlen másik párttal sem írt alá a választások előtt, az új kabinetben az SNS-szel az előző ciklusban együtt kormányzó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) politikusai is miniszteri tisztségeket kaptak.

A kormányfő korábban csak a VMSZ-t nevezte meg biztos partnerként a választások után. Pásztor István, a VMSZ elnöke Vuciccsal június elején folytatott megbeszélése után elmondta, hogy pártja az elmúlt két évhez hasonlóan nem miniszteri, hanem államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban. A VMSZ négy minisztériumban kap államtitkári helyet, mégpedig a közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!