TV műsor

Kolozsváron szobrot állítottak Gidófalvy Istvánnak az erdélyi szövetkezeti mozgalom megszervezőjének

Külföld, 2018.04.27

Szobrot avattak pénteken a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának épületében Gidófalvy Istvánnak, az erdélyi szövetkezeti mozgalom 20. század eleji megszervezőjének.

Illyés Antal szobrászművész alkotását Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke avatta fel.

Amint Tóth Ádám hangsúlyozta: Gidófalvy a gyakorlati vallásosság megnyilvánulásának tartotta szövetkezeti mozgalomban való részvételt, amelynek gondolata az erdélyi részek munkásnépének nyomorúságát, szegénységét látva érlelődött meg benne. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint "Gidófalvy István élete és munkássága azt üzeni nekünk, hogy a világ olyan lesz, amilyenné tesszük a családban, a hivatásunkban és a nemzetünkben".

Amint az eseményről kiadott, az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi: Gidófalvy kulcsszerepet játszott a székely szövetkezetek megszervezésében, közreműködésével mintegy 400 hitelszövetkezetet alapítottak a múlt század első évtizedében Erdélyben. A Kolozsvári Királyi Közjegyzői Kamarában húsz éven keresztül alelnöki, majd 1915 és 1920 között elnöki tisztséget töltött be.

A szoboravatást követően bemutatták a Gidófalvy életéről és munkásságáról szóló, A székelyek patrónusa című filmet, valamint megnyitották a Gidófalvy István kamara nevet viselő kiállítást. Az eseményre a Közjegyzői Akadémia Kiadó könyvet is megjelentetett Dr. Gidófalvy István (1859-1921), a szövetkezetalapító címmel, Rokolya Gábor szerkesztésében.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!