TV műsor

Kommunisták koszorúztak Lenin mauzóleumánál születésének 150. évfordulója alkalmából

Külföld, 2020.04.22

Megkoszorúzták az orosz kommunista párt vezetői, képviselői és tagjai szerdán Lenin mauzóleumát a bolsevik forradalom vezére és a szovjet állam megalapítója születésének 150. évfordulója alkalmából.

A szertartást a Covid-19 világjárvány miatt bevezetett biztonsági előírások betartásával tartották meg. A részvevők többsége arcmaszkot viselt, a megemlékezők néhány lépés távolságra álltak egymástól.

Gennagyij Zjuganov, a párt vezetője ünnepi beszédében méltatta, hogy a jubileum alkalmából országszerte számos Lenin-emlékművet állítottak helyre, nem ritkán a hatalom hozzájárulásával. Elmondta, hogy a kommunisták kedden országos ünnepi online értekezletet tartottak.

A Covid-19 miatt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja a megemlékezéseket őszre halasztotta. Ezeket valószínűleg november 7., a bolsevik forradalom évfordulójára fogják időzíteni. Az egyik kiemelt rendezvény egy nemzetközi konferencia lesz, de a fiatalok számára egy Lenin műveit ismertető online kurzust is terveznek indítani.

Az orosz állami Történelmi Múzeum 2020. november 7-én honlapot indít majd el Vlagyimir Iljics Uljanov (Lenin) emlékére, amelyen az 1993-ban megszüntetett, de fizikailag fel nem számolt gyűjteményű Lenin Múzeum anyagának több mint 200 darabját mutatja be, kibővített magyarázatok kíséretében. A kísérőszöveg tartalmazni fogja vezető orosz történészek kommentárját is.

Az intézmény korábban úgy tervezte, hogy nem virtuális, hanem valódi kiállítást rendez majd a kerek évforduló alkalmából, amelyet szerdán nyitottak volna meg.

A Lenin Múzeum anyaga egyébként több mint 99 ezer, nyolc évtized alatt összegyűjtött darabból áll. Találhatók közöttük a Leninnek, az Uljanov családnak, Sztálinnak és más szovjet vezetőknek ajándékozott tárgyak, műalkotások, személyes használati eszközök és a megsemmisítési utasítást túlélt fotódokumentumok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!