Konzultáción dönt a spanyol Podemos párt tagsága a szocialista Pedro Sánchez miniszterelnök-jelöltségének támogatásáról

Külföld, 2019.07.12

Konzultáción kéri ki tagsága véleményét a Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) spanyol radikális baloldali párt, hogy eldöntse: támogassa-e a szocialista Pedro Sánchez újraválasztását miniszterelnökké  - jelentette be Noelia Vera szóvivő pénteken Madridban.

A jövő hét csütörtökig tartó szavazáson a tagok két lehetőség közül választhatnak; az egyik egy közös koalíciós kormány létrehozása, a másik pedig egy tisztán szocialista kabinet külső támogatása.

Előbbi álláspont az, amelyet Pablo Iglesias, a Podemos főtitkára képviselt az eddigi egyeztetéseken, míg a második verzió a szocialisták igényeit tükrözi.

A jövő hétvégén értékeli a Podemos vezetése a konzultáció eredményét, így végső döntésük várhatóan csak az utolsó pillanatban fog kiderülni, mivel a kormányfőválasztás többnapos folyamata július 22-én, hétfőn veszi kezdetét.

A spanyol parlament baloldali erői között két és fél hónappal a választások után sincs megegyezés, sőt, az álláspontok nem is közeledtek egymáshoz.

Pedro Sáchez továbbra is elutasítja, hogy koalíciós kormányt alakítson. Ellenérvei között a leghangsúlyosabb a Katalóniát érintő "súlyos nézetkülönbség" a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Podemos között.

Utóbbi ugyanis annak ellenére, hogy ellenzi Katalónia elszakadását, támogatta a függetlenségről szóló népszavazás megrendezését, valamint elutasította az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, amellyel a spanyol kormány ideiglenesen átvette az autonóm közösség irányítását 2017 végén. Továbbá az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusokat "politikai foglyoknak" nevezi.

Pedro Sánchez a spanyol közszolgálati televíziónak adott interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy épp ezért a baloldali koalíciós kormány alapvető belső "ellenmondásokba" ütközne, ő viszont egy "összetartó" és "egységes" kabinetet akar létrehozni.

Érvelését Pablo Iglesias pénteken szintén a spanyol köztévében azzal utasította el, hogy Barcelonában mégis létre tudott jönni egy ilyen koalíciós együttműködés a városi önkormányzat vezetésében.

Iglesias arról is beszélt, hogy szerinte végül a szocialisták felül fogják vizsgálni jelenlegi álláspontjukat, és nem jutnak el odáig, hogy meg kelljen ismételni a választásokat az ősszel.

Pedro Sánchez egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat. Amennyiben az első szavazáskor az abszolút többség, vagyis a 350 fős törvényhozásban több mint 176 képviselő nem támogatja a jelöltet, 48 órával később még egyszer szavaznak, ekkor már az egyszerű többség elegendő a kormányfővé választáshoz.

Az elmúlt hetekben Sánchez több alkalommal is egyeztetett a legnagyobb pártok vezetőivel. A konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is visszautasította, hogy akár csak tartózkodással is hatalomra segítse a szocialista vezető.

A héten a PSOE 66 tagja nyílt levélben kérte a PP képviselőit, hogy tartózkodjanak a szavazásnál éppúgy, ahogy ők tették azt 2016-ban így kormányfővé választva Mariano Rajoyt, akinek akkor szintén nem lett volna meg másként a többsége.

Ha Pedro Sánchez elbukik a szavazáson, és más jelölt sem próbálja elnyerni a kormányfői posztot, az újbóli parlamenti választásokhoz vezethet.

A spanyol sajtóban megjelent számítások szerint erre november kerülhet sor, és amennyiben megtörténik, négy év alatt már a negyedik általános parlamenti választás lenne a dél-európai országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!