Koreai félsziget - Londoni stratégiai elemző: Phenjan a déli hadgyakorlatra vezényelt repülőgéptípusok miatt gerjedhetett haragra

Külföld, 2018.05.16

Londoni stratégiai elemzői vélemény szerint az észak-koreai vezetés hirtelen haragját azok a repülőgéptípusok gerjeszthették fel, amelyeket az amerikai légierő a Dél-Koreával közös idei Max Thunder légi hadgyakorlatra a térségbe vezényelt.

Phenjan szerdán kilátásba helyezte, hogy lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, mivel megítélése szerint a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat nem más, mint az Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű tekintélyes londoni hadászati elemzőműhely atomfegyverzet-korlátozási kutatási programjának igazgatója szerdán összeállított tanulmányában kifejtette: véleménye szerint nem önmagában a május 25-éig tartó légi hadgyakorlat dühítette fel Észak-Koreát, hanem a gyakorlatban részt vevő repülőgépek típusa. A Max Thunderre érkező száz repülőgép között ugyanis a tervek szerint B-52-es hadászati bombázók és F-22-es "lopakodó" technológiájú harci gépek is jelen lennének. Fitzpatrick szerint Észak-Korea mindig dühödten reagál, ha ilyen repülőgépek megjelennek a térségben, a B-52-esek esetében a típus nukleáris csapásmérő képessége miatt, az F-22-esek esetében pedig azért, mert ezek a gépek képesek precíziós, a rezsimet "lefejező" csapások végrehajtására.

Az IISS vezető szakértőjének értesülése szerint az észak-koreai tiltakozás után amerikai források kilátásba helyezték, hogy - jóllehet az F-22-esek már bekapcsolódtak a légi manőverekbe - a B-52-esek esetleg mégsem vesznek részt a hadgyakorlaton. Mark Fitzpatrick szerint "ez bölcs döntés lenne".

A londoni kutatóintézet elemzője szerint mindazonáltal felmerül az a kérdés, hogy a B-52-esek és az F-22-esek részvételét az idei Max Thunder gyakorlaton egyáltalán miért vették tervbe. A tavalyi Max Thunderen és a múlt hónapban tartott nagyobb szabású, Foal Eagle fedőnevű kombinált kiképzési manővereken ezek a gépek nem vettek részt, vagyis - ellentétben Washington érvelésével - az idei Max Thunder nem "rutinjellegű" gyakorlat.

Mark Fitzpatrick szerint kérdés, hogy az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót előkészítő, szerteágazó diplomáciai erőfeszítéseket miért kellett ezzel megzavarni.

Az IISS kutatási programigazgatója szerint lehetséges, hogy baklövés történt, tekintettel arra, hogy az amerikai kormányzati felépítményben jelenleg mutatkozó számos folytonossági hiány szinte óhatatlanul gyarapodó hibákhoz vezet.

Fitzpatrick szerint azonban ennél is valószínűbb, hogy "egyes kemény fiúk" a Trump-kormányzaton belül úgy gondolhatták: a B-52-esek átrepülése a térség felett hasznos módon jelezhetné Észak-Koreának, hogy az Egyesült Államok politikája a régióban - az erre utaló kommentárokkal ellentétben - "nem puhult fel".

Az IISS elemzője szerint az idei Max Thunder valójában annak bemutatására szolgált, hogy a maximális nyomásgyakorlás politikája van továbbra is érvényben, és ennek lényege az, hogy Észak-Koreát konkrét engedményekre szorítsa rá nukleáris fejlesztési programjának az Egyesült Államok által célként kitűzött teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelése ügyében.

Ha valóban ez volt a cél, a taktika visszafelé sült el, miután az észak-koreaiak megmutatták, hogy ezt a játékot ők is tudják játszani. Észak-Koreát már Trump arról szóló diadalittas kijelentései is irritálhatták, hogy Washington rászorította Kim Dzsong Unt az atomfegyverek leszerelésének elfogadására.

Kim reakciója viszont arra vall, hogy Észak-Korea számára a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése - amely kitűzött célként szerepel az április végi Korea-közi csúcstalálkozón elfogadott panmindzsoni nyilatkozatban - az amerikai nukleáris fenyegetés megszüntetését jelenti, márpedig a B-52-esek megjelenése a Koreai-félsziget légterében éppen ennek a Phenjan által érzékelt fenyegetésnek a megtestesülése - fejtegeti szerdai tanulmányában az IISS vezető szakértője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!