Korlátozzák Szlovákiában az éjszakai munkát és emelik az érte járó bérpótlékot

Külföld, 2017.09.13

Korlátozzák januártól az éjszakai munkavégzés lehetőségeit és emelik az érte járó bérpótlékot Szlovákiában, ahol az Európai Unió (EU) országai közül arányaiban a legtöbb alkalmazott végez ilyen munkát - jelentette a pozsonyi Pravda baloldali napilap a kormányprogram készülő kiegészítésére hivatkozva szerdán.

Szlovákiában jelenleg az alkalmazottak 16 százaléka - mintegy 250 ezer férfi és 140 ezer nő - végez rendszeresen éjszakai munkát, ez az EU tagállamokban a legmagasabb arány. Ez leginkább annak a következménye, hogy az országban viszonylag sok folyamatosan termelő üzem - nem utolsósorban autógyár - van.

A jelenleg hatályban lévő szlovák munkatörvénykönyv csak minimális mértékben szabályozza az éjszakai munkavégzést, s ezek a korlátozások csak a fiatalkorúakra és az egészségkárosodott személyekre vonatkoznak.

A januártól bevezetendő újítás lényegi eleme, hogy a jövőben a nőknek lehetőségük lesz visszautasítani az éjszakai munkavégzést, valamint az is, hogy a mostani 20 százalékról 50 százalékra emelkedik az éjszakai munka után járó bérpótlék összege.

A javaslat - amely a koalíciós szerződés hétfőn aláírt kiegészítésének folyományaként kerül majd bele a kibővítendő kormányprogramba - új, a hétvégi munkavégzésre vonatkozó 100 százalékos bérpótlék bevezetésével is számol. Az éjszakai bérpótlékhoz hasonlóan ennek összegét is a mindenkori minimálbérből számolják majd ki, eltérően az ugyancsak bevezetésre váró ünnepnapi pótléktól, amely szintén 100 százalékos lesz, de kiszámításához a mindenkori átlagbért veszik majd alapul.

A szlovák koalíciós szerződés hétfőn aláírt kiegészítése, amely a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által augusztusban kirobbantott kormánykoalíciós válság formális lezárásának tekinthető, az aktuális kormányprogram több - egyelőre még csak részben megerősített - kiegészítését hozza magával. Ezek közé, a munkavégzésre vonatkozó szabályozások módosításán túl, várhatóan besorolják majd a minimálbér emelését a jelenlegi 435 euróról (mintegy 130 ezer forint) 480 euróra (mintegy 146 ezer forint), amit Robert Fico kormányfő is megerősített, valamint a 13. és a 14. havi bér járulékmentessé tételét is, ami viszont az SNS egyik követelése volt.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/441449-nocna-praca-sa-obmedzi/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!