Kormányszóvivő: az Európai Bizottság törvénytelenül jár el a lengyel helyreállítási terv késleltetésével

Külföld, 2021.10.11

Az Európai Bizottság törvénytelenül jár el, amikor késlelteti a lengyel helyreállítási terv jóváhagyását, a folyamat viszont előre fog haladni, Brüsszel részéről politikai játszmáról van szó - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn a lengyel közszolgálati televízióban.

Müllert a reggeli tévéműsorban azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Európai Bizottság (EB) október elején közölte: továbbra is tárgyal Varsóval a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítást elősegítő nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásáról. A lengyel sajtó arra figyelmeztet, hogy a Lengyelország esetében mintegy 58 milliárd euróra szóló projektről Brüsszelnek az uniós előírások és a korábbi megállapodások szerint augusztus elején kellett volna döntenie.

Müller úgy látta: a késleltetésnek nincs semmilyen jogi alapja. "Törvénytelen cselekvésről van szó, az EB most jogellenesen, jogállamiságot sértve jár el" - jelentette ki. Az "Európai Unióban (EU) sajnos észrevehető képmutatásnak" nevezte azt, hogy a brüsszeli testület "állítólagos jogállamisági problémák miatt próbál szemrehányásokat tenni Lengyelországnak, Magyarországnak vagy más uniós országoknak".

A helyreállítási terv késleltetésének folyamata várhatóan nem lesz tartós, "inkább bizonyos politikai játszmáról van szó" az EB részéről - vélekedett Müller.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos szeptember elején az Európai Parlament egyik bizottsági ülésén kijelentette: a lengyel tervezet jóváhagyása ahhoz a vitához is kapcsolódik, "amely az uniós jog elsőbbségéről zajlik".

Egyes lengyelországi kommentátorok ezt a lengyel alkotmánybíróság napirendjén akkor álló, a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló perrel hozták kapcsolatba. A Mateusz Morawiecki kormányfő által benyújtott indítványt az alkotmánybíróság múlt héten vizsgálta meg, megerősítve a korábbi ítéleteket, melyek szerint nem összeegyeztethetők a lengyel alkotmánnyal az uniós alapszerződések egyes előírásai, illetve az, ahogyan ezeket az Európai Unió Bírósága - az EU-ra átruházott hatáskörökön túllépve - értelmezi.

A lengyel elnök májusban írta alá az EU 2021-2027-es költségvetési keretéhez és a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós helyreállítási alaphoz fűződő saját források ratifikációjáról szóló törvényt. A helyreállítási terv eszközeiből a lengyel kormány a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő program egy részét fedezné. Az uniós helyreállítási tervhez fűződő jogállamisági mechanizmus ellen viszont Lengyelország - Magyarországgal együtt - korábban keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!