Koronavírus - A hétvégén érkeznek haza a Vuhanban rekedt franciák

Koronavírus, 2020.01.28

A hétvégén, pénteken vagy szombaton érkezhet meg Franciaországba az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanban rekedt francia állampolgárok első csoportja - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter.

Az első francia repülőgép csütörtök délután érkezik meg a kínai városba, hogy hazaszállítsa a francia állampolgárokat, és valószínűleg pénteken térhet vissza Franciaországba - mondta keddi sajtótájékoztatóján a tárcavezető, de azt nem tudta pontosan megmondani, hogy péntek este vagy szombat hajnalban landol a repülőgép Párizsban.

Az egészségügyi tárca szerint ötszáz és ezer közé tehető azon francia állampolgárok száma, akik haza szeretnének térni Kínából, de minden francia nem akar hazajönni.

A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelete alatt történik. Azoknak a hazatérőknek, akiknél nem jelentkeztek tünetek, két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk.

"Megtaláltuk a befogadóhelyet a párizsi régióban" - jelezte a miniszter, aki szerint a helyszín "nincs túl messze kórházaktól".

A megbetegedett franciákat elkülönítve, egyenesen kórházi kezelésre szállítják majd.

Az egészségügyi hatóságok hétfő este megerősítették, hogy jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban. Mindhárman a múlt héten érkeztek Vuhanból. Mindhárom franciaországi fertőzött Kínában kapta el a vírust, Franciaországban egyelőre nem terjedt tovább, s a hétvégén vizsgált hat újabb gyanús esetről kiderült, hogy nem az új koronavírussal fertőzött betegekről van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!