Koronavírus - A német gazdasági növekedést is visszaveti a kínai termelés csökkenése

Koronavírus, 2020.02.06

A német ipari termelést és GDP-növekedést a többi euróövezeti országénál sokkal hátrányosabban érinti a kínai gazdasági növekedés visszaesése a vírusjárvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt - tájékoztatta közleményben az MTI-t csütörtökön a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) prognózisa megállapítja: amennyiben a koronavírus-fertőzés a 2003-as SARS vírusjárványhoz hasonló módon zajlik le, a kínai gazdasági növekedés ütemének egy százalékpontos csökkenése a német GDP-növekedést 0,06 százalékponttal vetheti vissza. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a koronavírus-járványnak sokkal súlyosabb gazdasági következményei lehetnek mint a SARS-vírusnak volt és így a német gazdasági növekedést is nagyobb arányban érintheti a kínai visszaesés.

Tekintettel a kínai beszállítói csatornáknak a német feldolgozóipar hozzáadottérték-termelésében betöltött szerepére, a koronavírus-fertőzés által Kínában okozott termeléscsökkenés a német gazdaság teljesítményében is éreztetni fogja hatását, mivel a német alkatrész- és berendezésimport 9,4 százalékát kínai termékek adják - mutatott rá Timo Wollmershäuser, az ifo szakértője.

Elmondta: az euróövezet többi tagja a németországinál kevésbé integrálta feldolgozóiparába a kínai beszállítói csatornákat, így a kínai termelés visszaesése kisebb hatással lehet teljesítményükre. A kínai GDP-növekedés egy százalékpontnyi lassulása esetükben 0,01 százalékpontnyi csökkenést okozhat a GDP-növekedésben.

Az ifo prognózisa abból a feltételezésből indul ki, hogy a járványügyi korlátozások elsősorban a lakossági fogyasztást és a munkaerő-kínálatot fogják visszavetni és azt is csak átmenetileg. A korlátozások tényleges hatását az első negyedév után lehet majd pontosabban felmérni - mondta Wollmershäuser.

A SARS-járvány következtében 2003 második negyedévében 0,9 százalékkal csökkent a kínai GDP az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben még 2,9 százalék volt a negyedéves GDP-növekedés. A második negyedévi csökkenés után a harmadik negyedévben már 3,7 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest. Összességében a 2003-as kínai GDP-növekedést a SARS-járvány a becslések szerint egy százalékponttal vetette vissza.

Azt, hogy a mostani vírusjárvány mennyivel nagyobb hatással lesz a kínai gazdasági növekedésre, mint a SARS-járvány volt, még nem lehet pontosan felmérni - hangsúlyozza az ifo prognózisa. Igaz, hogy a fertőzöttek száma jóval magasabb, mint a SARS járvány esetében volt, a hatóságok azonban sokkal hamarabb és hatékonyabban reagáltak a fertőzésre, mint akkoriban. A már bevezetett korlátozó intézkedések azonban mindenképpen nagyobb hatással vannak az ipari termelésre, mint akkor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!