Koronavírus - Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Koronavírus, 2020.02.24

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az uniós biztos sajtóértekezletén elmondta, mivel már több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni a járványra.

Az unió támogatási csomagja segíteni fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára. Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása - közölte.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy segítse a járvány világméretű elterjedésének elkerülését célzó átfogó terve kidolgozását. A támogatás segíteni fogja továbbá a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását.

Az unió 15 millió eurót különít el egyebek mellett a Pasteur Intézetet Szenegálban működő központjának olyan tevékenységei támogatására, mint a gyors diagnosztizálás és a járvány elterjedésének vizsgálatára. Mintegy 90 millió euró jut a hatékony gyógyszerkutatásra, 10 millió euró a járványtani és diagnosztikai kutatási projektekre. A támogatás részét képezi az a 3 millió euró, amelyet az EU már korábban az uniós állampolgárok hazaszállításának költségeire különített el az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Vuhanból.

A sajtótájékoztató végén, újságírói kérdésre válaszolva Janez Lenarcic azt monda, az Európai Unió nem fontolgatja, hogy a vírus olaszországi megjelenése nyomán utazási tilalmat, vagy a határellenérőrzés bevezetését javasolja a schengeni térségben. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az EU készenléti terveket készít a járvány európai terjedésének esetére.

"Különböző forgatókönyvre, vészhelyzeti tervekre van szükség, ezeken dolgozunk" - fogalmazott.

Sztella Kiriakídisz ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a schengeni térséget érintő bármiféle utazási korlátozásnak arányosaknak és összehangoltnak kell lennie az uniós tagállamok között, továbbá tudományos bizonyítékokon kell alapulna.

"Egyelőre a WHO nem javasolja korlátozások bevezetését sem az utazást, sem pedig a kereskedelmet érintően" - tette hozzá az uniós biztos.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Az osztrák hatóságok az vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg. Olaszországban 200 fölé emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!