Koronavírus - Franciaország a Vuhanban ragadt állampolgárai hazaszállítását tervezi

Koronavírus, 2020.01.26

A francia kormány várhatóan még vasárnap bejelenti, hogy hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

"Jelenleg vizsgáljuk a hazaszállítás lehetőségeit" - mondta a tárcavezető az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Jelezte, hogy a döntés még vasárnap megszülethet, miután délután egyeztetnek az illetékes hatóságok Edouard Philippe miniszterelnökkel. "Amennyiben hazaszállítjuk a jelenleg Kínában tartózkodó állampolgárainkat, sajtótájékoztatón jelentjük be késő délután a szükséges intézkedéseket" - tette hozzá.

A Peugeot francia autógyár szombaton már bejelentette, hogy hazaszállítja a Vuhan körüli régióban dolgozó valamennyi munkatársát és családtagjaikat, a francia külügyminisztérium pedig pénteken jelezte, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. A tárca szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból. Agnes Buzyn elmondta, hogy további tíz esetet vizsgálnak még a hatóságok, de egyelőre nem bizonyosodott be, hogy az új koronavírussal fertőzött betegekről van szó.

"Az új koronavírus nagyon fertőző, de kevésbé súlyos, mint eleinte gondoltuk" - hívta fel a figyelmet a miniszter. "Minél több megbetegedés történik, és ahogy a kínaiak közlik az esetek számát, azt látszik, hogy a halálozás sokkal kevésbé jelentős, mint azt gondoltuk a hét elején. Viszont a fertőzés terjedni látszik" - tette hozzá.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester közben bejelentette, hogy a kínai holdújév alkalmából vasárnap Párizsban tartandó rendezvények elmaradnak.

"Találkoztam tegnap a párizsi kínai közösséggel, akik maguk kérték a République téren tervezett felvonulás lemondását" - mondta a városvezető, hozzátéve, hogy "jobb az elővigyázatosság".

Anne Hidalgo azt nem részletezte, hogy a következő napokra városszerte tervezett kínai rendezvényeket megtartják-e, egyebek mellett a február 2-i nagy felvonulást a párizsi kínai negyednek számító XIII. kerületben.

Bordeaux-ban, ahol az egyik franciaországi fertőzöttet kezelik, szintén lemondta a városvezetés a vasárnapra tervezett ünnepségeket a kínai holdújév alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!