Koronavírus - Kína szerint a nemzetközi óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk

Koronavírus, 2020.02.04

A nemzetközi járványellenes óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, és nem lenne szabad beárnyékolniuk a különböző területeken zajló együttműködést - fogalmazott Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő, aki az új koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság érdekében rendhagyóan a WeChat kínai közösségi alkalmazáson keresztül fogadta az újságírók kérdéseit, a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítésekről elmondta: a járvány kitörése óta Kína soha nem látott mértékű, szigorú óvintézkedéseket léptetett életbe, amelyek közül számos messze túlhaladja a WHO ajánlásait, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban (IHR) foglaltakat. A WHO február 3-án kiadott jelentése szerint Kínán kívül eddig 153 fertőzöttet diagnosztizáltak, számuk kevesebb mint egy százaléka a Kínán belül eddig azonosított fertőzötteknek - tette hozzá, rámutatva: 2009-ben az Egyesült Államokból kiindult H1N1 vírus okozta járvány a világ 214 országába és régiójába terjedt szét, Kína erőfeszítéseinek köszönhetően az új koronavírus határokon túlra terjedését azonban sikerült hatékonyan megfékezni.

Sajtójelentésekre hivatkozva a szóvivő elmondta: a 2009-es H1N1, a 2012-es MERS (közel-keleti légúti szindróma), és a 2014-es ebolajárvány halálozási aránya mind messze meghaladta az új koronavírus- járvány 2,1 százalékos halálozási arányát, február elseje óta pedig a betegségből felgyógyultak száma folyamatosan felülmúlja a betegség halálos áldozataiét.

A WHO annak érdekében nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek az új koronavírus-járványt - szögezte le -, hogy szükség esetén a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel bíró, emiatt a járvány kezelésére fel nem készült országok is megfelelő nemzetközi segítséget kaphassanak. A WHO azonban nem támogatja a Kínára vonatkozó utazási és kereskedelmi korlátozásokat - emlékeztetett a szóvivő -, és többször is megerősítette azt az álláspontját, hogy Kína képes legyőzni a járványt. Hua Csun-jing rámutatott: ennek ellenére éppen a megbízható egészségügyi ellátási rendszerrel bíró fejlett országok némelyike vezetett be szélsőséges korlátozásokat Kínával szemben, figyelmen kívül hagyva a WHO ajánlásait.

A szóvivő hétfőn azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "túlreagálta" a helyzetet a Kínából utazókra bevezetett - minden nem amerikai állampolgárra érvényes - ideiglenes beutazási tilalommal. "Az amerikai kormányzat semmiféle számottevő segítséget nem nyújtott, viszont elsőként evakuálta konzulátusának dolgozóit Vuhanból, elsőként tett javaslatot nagykövetségi dolgozóinak részleges visszahívására, valamint elsőként vezetett be beutazási tilalmat a kínai utazókra" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint a felsorolt intézkedések csupán félelemkeltésre jók, ezáltal rossz példát mutatnak a többi országnak.

A Fehér Ház azzal reagált, hogy Kína már jóvá hagyta, hogy amerikai egészségügyi szakértők utazzanak az országba segítséget nyújtani, erre azonban a kínai külügyi szóvivő, aki elismerte, hogy az amerikai fél több alkalommal jelezte a segítségnyújtásra való szándékát, csupán szűkszavúan reagált: "reméljük, hogy a segítség mielőbb megérkezik".

A külügyi szóvivő ugyanakkor számos országnak, egyebek mellett Japánnak is köszönetet mondott a járvány elleni erőfeszítésekhez nyújtott segítségért, és a február 2-ig beérkezett segélyadományok között a Magyarországról küldött felszereléseket is felsorolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!