Koronavírus - Klaus Iohannis államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot

Koronavírus, 2020.02.24

A koronavírus-járvány európai terjedése miatt Klaus Iohannis román államfő összehívta szerdára a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó szerv megvitassa az esetleges országos járvány leküzdésének  stratégiáját.

Az elnök hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre egyetlen romániai koronavírusos megbetegedést sem észleltek, de fel kell készülni a kedvezőtlen fejleményekre. Hozzátette: a vírus olaszországi terjedése fokozott aggodalmat váltott ki a románok körében is, mert sok román él azokon a területeken, ahol a fertőzés megjelent.

Románia azért van fokozottan kitéve a vírus megjelenésének, mert több mint 1,2 millió román állampolgár él Olaszországban, és a vendégmunkások élénk kapcsolatot tartanak fenn otthon maradt családtagjaikkal. Az ország repülőtereire tucatnyi járat érkezik naponta az olaszországi városokból.

A szállításügyi minisztérium hétfőn elrendelte, hogy a repülőtereken alakítsanak ki elkülönített folyosókat az Olaszországból érkező utasok számára. Valamennyi utassal töltessenek ki formanyomtatványt, amelyiken az elérhetőségei mellett fel kell tüntetni, hogy járt-e olyan régióban az elmúlt napokban ahol megjelent a koronavírus, kapcsolatban áll-e koronavírussal fertőzött személlyel, észlelte-e magán a vírus megjelenésének valamely tünetét, és hogy Romániában hova utazik. A repülőtereken egészségügyi szűrőpontokat is felállítottak. Azokat az utasokat, akik az elmúlt 14 napban megfordultak a karanténba helyezett olaszországi települések valamelyikén, karanténban kell tölteniük a következő két hetet. Akik a fertőzött olaszországi régiók más településein jártak, azoknak azt javasolják, hogy ne mozduljanak ki a romániai otthonukból a következő 14 napban.

Sajtóértesülések szerint az elkövetkező napokban Románia valamennyi nemzetközi repülőterén termoszkennereket állítanak fel a lázas utasok kiszűrésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!