TV műsor

Koronavírus - Lemondott Norilszk polgármestere

Külföld, 2020.07.21

Lemondott hétfőn Rinat Ahmetcsin, az északi sarrkörön túl fekvő Norilszk polgármestere, aki ellen hanyagság címén eljárás indult a múlt hónapban történt olajszennyezés miatt.

Távozását az 55 éves Ahmatcsin ugyanakkor nem a környezetvédelmi katasztrófával, hanem azzal indokolta, hogy nem kapott támogatást a Krasznojarszki terület vezetésétől, amikor támogatásért fordult hozzájuk a koronavírus-járvány elleni küzdelem ügyében.

Alekszandr Ussz, a régió kormányzója a helyi operatív törzs pénteki ülésén a polgármestert hibáztatta a fertőzöttek számának növekedése miatt, mert megítélése szerint a kizárólag repülőgéppel megközelíthető városban könnyű lenne karanténba küldeni a betegen érkezőket. Mint mondta, a járványhelyzet kezelése kétharmadrészt a helyi vezetés felelőssége.

A Krasznojarszki területen a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 125-tel 11 528-ra emelkedett. A halálozások száma nem emelkedett és 260 maradt.

Május 29-én 21 ezer 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt a Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított a norilszki polgármester mellett a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. Az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) csaknem 148,2 milliárd rubelben (több mint 2 milliárd dollárban) állapította meg a norilszki gázolaj-ömlés okozta környezeti kárt.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

Június végén a Nornickel talhani ércdúsító üzeme bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. Július 12-én 44,5 tonna repülőkerozin ömlött Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Norilszktranszgaz vezetékéből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!