Koronavírus - Mike Pence amerikai alelnök koordinátort nevezett ki a vírusellenes küzdelem irányítására

Koronavírus, 2020.02.27

Mike Pence amerikai alelnök koordinátort nevezett ki a vírusellenes küzdelem irányítására - jelentette be csütörtökön közleményében a Fehér Ház.

Deborah Birx feladata az lesz, hogy koordinálja a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket, s erről folyamatosan tájékoztassa az alelnököt. Birx tapasztalt egészségügyi szakember: immunológus orvos, több mint három évtizede foglalkozik vakcinakutatással, ezen belül is elsősorban az AIDS elleni vakcinával; ő az Egyesült Államok megbízottja az AIDS elleni globális küzdelemben. Mindazonáltal Alex Azar humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter marad a kormányzati munkacsoport vezetője. Így lényegében három irányítója van az új típusú koronavírus elleni harcnak az Egyesült Államokban.

Mike Pence alelnököt Donald Trump elnök szerdán este bízta meg a járvány visszaszorításával kapcsolatos szövetségi intézkedések összehangolásával. Pence az elnöknek tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Alex Azar csütörtökön a képviselőház költségvetési bizottsága előtti meghallgatáson arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy pillanatnyilag legalább 40 közegészségügyi laboratórium áll rendelkezésre, ahol koronavírusos eseteket vizsgálhatnak. A miniszter hozzátette, hogy az ilyen laboratóriumok száma az elkövetkező napokban megduplázódhat. Elmondta azt is, hogy hétfőig 93 közegészségügyi laboratóriumnak küldik ki a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által újonnan készített teszteket.

A The Wall Street Journal című lap csütörtöki elemzése szerint a vírus ugyan még nem terjedt el országszerte, de hatása a gazdaságra már érzékelhető. Több amerikai légitársaság törölte kínai járatait, más nemzetközi járatokon pedig csökkentette az utasokra kirótt illetékek összegét. Los Angeles tengeri kikötőjében április 1-jéig 40 teherhajó kikötését tiltották meg, elsősorban Kínából érkező konténerhajókról van szó. A ruha-, és cipőgyárak, illetve kereskedelmi vállalatok szintén arra panaszkodnak, hogy csökkennek a készletek, ez pedig már várhatóan tavasszal éreztetheti hatását a boltokban is. A szakemberek pár hónapig tartó gazdasági visszaeséssel számolnak.

Közben New York állam kormányzója, Andrew Cuomo a vírus terjedése elleni küzdelemhez szükséges újabb pénzügyi alapok után kutat. Connecticut államból azt jelezték az egészségügyi tisztségviselők, hogy szűkében vannak az orvosi maszkoknak és kesztyűknek, Kalifornia több településén pedig - például San Franciscóban és San Diegóban - egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Kaliforniában 33 új megbetegedést diagnosztizáltak - jelentette be csütörtökön délután Gavin Newsom, az állam kormányzója. Közölte, hogy egyelőre nincs elégséges raktárkészlet a tesztek elvégzéséhez, de a kaliforniai hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak a szövetségi egészségügyi hatóságokkal.

Sajtótájékoztatóján a kormányzó elmondta, hogy jelenleg 8400 embert vizsgálnak meg, hogy fertőződött-e a vírussal. Valamennyien belföldi légi járatokkal érkeztek Kaliforniába.

Közben a szintén kaliforniai San Franciscóban lévő székházában a Facebook egyik vezetője bejelentette, hogy a vírusfertőzések veszélye miatti elővigyázatosságból nem tartják meg a május elejére tervezett, szokásos évi szakmai konferenciát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!