Koronavírus - Politico: Donald Trump "koronavírus-cárt" kinevezését tervezi

Koronavírus, 2020.02.26

Donald Trump amerikai elnök "koronavírus-cárt", vagyis a koronavírus elleni küzdelmet irányító vezető kinevezését tervezi - jelentette szerdán a Politico.

Az amerikai lap megjegyezte, hogy egy ilyen vezető kinevezése nem lenne újdonság: az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején, az ebolajárvány 2014-ben történt kirobbanásakor, Ron Klaint, Joe Biden akkori alelnök tanácsadóját nevezték ki a járvány elleni küzdelmet összehangoló vezetőnek.

A Politico értesülései szerint az új megbízatásra Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi vezetője a legesélyesebb.

Az indiai látogatásáról washingtoni idő szerint szerda hajnalban visszaérkező amerikai elnök szerdán délelőtt jelezte, hogy a koraesti órákban sajtókonferenciát tart a terjedő járvány ügyében. Elemzők szerint várhatóan akkor jelenti be a "cár" kinevezését is.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán közleményben figyelmeztette az amerikaiakat az olaszországi, iráni és mongóliai utazások veszélyeire. Olaszországban és Iránban több koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a Kínával szomszédos Mongóliában egyelőre nem terjed a vírus, de az országban utazási és közlekedési korlátozásokat vezettek be.

Az iráni utazások veszélyeire figyelmeztetve a külügyi közlemény megemlítette azt is, hogy Iránban a külföldi látogatónak emberrablással és letartóztatással is szembe kell néznie.

Szerdán délelőtt a szenátus demokrata párti frakcióvezetője, Chuck Schumer sajtókonferenciáján bejelentette: a szenátus demokrata párti politikusai javaslatot dolgoznak ki arra, hogy a kormány által a fertőzés elleni küzdelemre kért 2,5 milliárd dolláros összeget emeljék fel 8,5 milliárd dollárra.

Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős minisztérium vezetője egy keddi washingtoni sajtókonferencián úgy fogalmazott: a koronavírus terjedése nem akadályozható meg, az Egyesült Államokat nem lehet hermetikusan elzárni, és a kérdés nem az, hogy járványosan megjelenik-e az Egyesült Államokban is, hanem az, hogy mikor és milyen mértékben.

Ugyanakkor Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója kedd este a CNBC televíziónak adott interjújában rózsásabb képet festett, mondván, hogy a kormányzatnak sikerült féken tartania a járvány terjedését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!