Koronavírus - Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Koronavírus, 2020.02.23

Hazatérhetett vasárnap 20 német, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt helyeztek karanténba két hete Berlinben, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból.

A Német Vöröskereszt (DRK) fővárosi klinikáján kialakított karantént 16 felnőtt és 4 gyermek hagyhatta el, a két hét alatt négyszer elvégzett teszt alapján a kórokozó nincs jelen szervezetükben.

Egy héttel korábban egy 122 fős, szintén Vuhanból Németországba szállított csoport térhetett haza a karanténból, amelyet egy laktanyában alakítottak ki a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Germersheim melletti légi támaszponton. Az ugyancsak négyszer megismételt vizsgálatok náluk sem mutatták ki a koronavírust.

Németországban eddig 16 embernél állapítottak meg fertőzést. Többségüket már gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.

Szombaton viszont hazaérkezett hat olyan német, akiket legalábbis közvetve érint a járvány. Ők a japán partoknál, Jokohamánál vesztegzár alá vett a Diamond Princess nevű üdülőhajó azon utasai közé tartoznak, akiknél nem mutatták ki a vírust, és így távozhattak a fedélzetről. Egy olasz repülőgéppel érkeztek a berlini Tegel repülőtérre szombat reggel. Az orvosi vizsgálatok után a DRK közreműködésével szállították el őket a terminálról. A két hétig tartó tengeri karantén után újabb 14 nap elzártság vár rájuk, de ezt az időt nem kórházban vagy valamilyen kijelölt szálláson, hanem az otthonukban tölthetik el.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ázsiai ország egészében csaknem 77 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a gócpont környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma elérte a 2445-öt. Világszerte további mintegy 1500 fertőzöttről és több mint húsz halálesetről tudnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!