Korrupciós botrány miatt kénytelen magyarázkodni a kormányzó párt Horvátországban

Külföld, 2020.06.04

Súlyos korrupciós botrány miatt kénytelen magyarázkodni a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) az előrehozott parlamenti választások kampányának kezdetén Horvátországban, mert a párt néhány tagja is érintett a sajtóban csak szélerőműbotrányként emlegetett vesztegetési ügyben - írta a helyi média csütörtökön.

Az észak-dalmáciai Knin városa melletti szélerőmű építésével kapcsolatos korrupciós ügy miatt a hatóságok a múlt hét végén 13 embert tartóztattak le, köztük Josipa Rimacot, a város korábbi polgármesternőjét, a közigazgatási minisztérium államtitkárát - akinek időközben felmondtak a tárcánál - és Krunoslav Jakupcicot, a Horvát Erdők állami vállalat vezetőjét. Rimac számára egy hónap vizsgálati fogságot rendelt el az ügyészség. Az állami tisztségviselőkkel szemben hivatali visszaélés és üzérkedés, a vállalkozókkal szemben pedig vesztegetés bűncselekménye a vád.

Bár hivatalosan még nem indult el a kampány az országban, ahol július 5-én tartanak előrehozott választásokat, az ellenzéki pártok sorban sajtótájékoztatókat tartanak, hogy az üggyel kapcsolatban nyilatkozzanak, és a botrányt összefüggésbe hozzák a kormányzó HDZ-vel.

Andrej Plenkovic kormányfő elutasította, hogy pártja és a botrány közötti bármiféle kapcsolat lenne. "A HDZ elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett" - hangsúlyozta sajtónyilatkozatában. Úgy vélte: az ügy nem árthat a párt jóhírének. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki bűncselekményt követett el, párttagságtól függetlenül szembe kell néznie a következményekkel, senki sem érinthetetlen - húzta alá.

Az ügy középpontjában a 40 éves Josipa Rimac áll, akit politikai befolyását használta fel arra, hogy engedélyeket, igazolásokat és szerződéseket biztosítson magánbefektetők számára, annak ellenére, hogy a Krs-Padane nevű szélerőmű megépítésének feltételei még nem teljesültek. Rimac közbenjárásáért pénzt kapott a vállalkozóktól, és közvetítőként maga is juttatott pénzt az ügy néhány gyanúsítottjának.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) már egy éve megfigyelés alatt tartotta Rimacot, akit azt követően tartóztattak le, hogy ő maga jelentette a rendőrségnek: lehallgatókészüléket talált az autójában. A horvát sajtó szerint belső ember figyelmeztethette a politikust, hogy lehallgatják.

Rimac 16 éves korában lépett be a HDZ-be, 25 évesen Horvátország legfiatalabb polgármesterévé választották, 2005-től 2015-ig állt Knin város vezetésének élén. 2015-ben ő vezette a HDZ választási kampányát, és Tomislav Karamarko akkori elnök jobbkezének tartották.

A "Knin királynőjeként" emlegetett Rimacról korábban már cikkezett a sajtó különféle helyi korrupciós ügyek kapcsán, de soha nem emeltek ellene vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!