Koszorúzással emlékeztek a visegrádi négyek vezetői a bársonyos forradalom kezdetére

Külföld, 2019.11.17

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetére Magyarország, Szlovákia és Csehország kormányfői, valamint a lengyel külügyminiszter a Pozsonyhoz tartozó Dévényben, a Szabadság Kapuja emlékműnél vasárnap.

November 17. a 1989-es csehszlovák bársonyos forradalomként ismert rendszerváltoztatás kezdete, Szlovákiában és Csehországban egyaránt állami ünnep.

Az évforduló alkalmából vasárnap először Prágában tartottak megemlékezést a visegrádi négyek miniszterelnökei. A dévényi emlékműnél elsőként a házigazda Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, majd Andrej Babis cseh miniszterelnök, utána Orbán Viktor magyar miniszterelnök, végül pedig Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter helyezte el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezésen résztvevő kormányfők és a lengyel külügyminiszter programja a szlovák miniszterelnök által adott díszvacsorával folytatódott. A politikusok ezt követően ünnepi koncerten vesznek részt a Szlovák Nemzeti Színház új épületében.

A Szabadság Kapuja emlékművet 2005-ben avatták fel a dévényi vár tőszomszédságában. A lövésnyomokkal tarkított, rácsos kaput ábrázoló emlékművet a kommunista rezsim bűntetteinek dokumentálásával foglalkozó szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete kezdeményezésére állították fel. A szobor annak a mintegy négyszáz áldozatnak állít emléket, akiket az 1945 és 1989 közötti időszakban ölt meg a kommunista karhatalom, amikor megpróbáltak átszökni a vasfüggönyön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!