Koszovói szerbeket fogott el a Rosu különleges rendőri alakulat

Külföld, 2018.11.23

Négy koszovói szerbet fogott el péntek reggel a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat az észak-koszovói Mitrovicában Oliver Ivanovic szerb politikus januári meggyilkolásával összefüggésben. A szerbek szerint viszont a letartóztatásnak nincs köze a nyomozáshoz, Pristina így akar feszültséget kelteni.

Az elfogott szerbek között három rendőr is van, ráadásul egyikük részt vett a merénylet ügyében indított nyomozásban. Mitrovica déli, albánok lakta részének rendőrségére szállították őket.

Helyi beszámolók szerint a kora reggeli órákban a város szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák is.

A mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic ügyében még mindig nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség, gyilkosai máig nem ismertek. A tettesek mozgó autóból lőttek rá januárban, amikor pártjának székházába akart belépni. A politikus a kórházba szállítást követően meghalt. Különböző elméletek jelentek meg, amelyek szerint az albánoknak és a szerbeknek is érdekükben állhatott Ivanovic meggyilkolása, a mérsékelt politikus nézeteivel ugyanis egyik fél sem értett egyet teljesen.

Aleksandar Vucic szerb elnök a letartóztatások hallatán magához rendelte a rendőrség, a katonaság és a különleges egységek vezetőit. Ana Brnabic miniszterelnök pedig lemondta minden, péntekre tervezett programját.

Milovan Drecun, a szerb parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke a szerbiai közszolgálati televízióban kijelentette, Pristina ezzel a lépéssel tovább akarja fokozni a feszültségeket Észak-Koszovóban, és a végső cél az, hogy megszakadjanak a tárgyalások Szerbia és Koszovó között.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő a Facebookon azt írta, a különleges rendőri egység akciója törvényes volt, és semmilyen politikai eseménnyel nem áll összefüggésben. Mint írta: az elfogások a koszovói különleges ügyészség utasítására történtek, a Rosu az Oliver Ivanovic-gyilkosság gyanúsítottjait fogta el. Hozzátette: Pristina lépései soha nem valamely nemzeti vagy politikai csoportosulás ellen irányulnak. A kormányfő felszólította a koszovóiakat, hogy ne dőljenek be a félrevezető információknak, és igyekezzenek fenntartani a békét és a stabilitást az országban.

Goran Rakic, Kosovska Mitrovica északi részének polgármestere időközben bejelentette, hogy a különleges rendőri egység elhagyta a szerbek lakta városrészt. Véleménye szerint, ha a Rosu nem vonult volna vissza, akkor háború tört volna ki Észak-Koszovóban.

A koszovói szerbek békés tiltakozást jelentettek be a nap folyamán.

A Rosu akciója egy egyébként is feszült időszakban történt, Koszovó ugyanis a napokban megduplázta a Szerbiából érkező áruk vámját, ami Belgrád felháborodását váltotta ki.

Aleksandar Vucic már csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy koszovói csapatok tartanak a szerbek lakta északi országrész felé, de a KFOR, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő ezt a híresztelést tagadta.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrsi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!