Kövér: közös kötelesség a jószomszédi kapcsolatok ápolása, a külhoni honfitársak támogatása

Külföld, 2018.10.24

A politikában van, amikor a kötelesség egyben öröm forrása is, a mai látogatás is az, hiszen politikusokként kötelességünk jószomszédi kapcsolatokat ápolni egymással, mindannyiunk kötelessége segíteni külhonban élő honfitársainkat - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó eszéki állomásán, ahol Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel letették a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának alapkövét.

"Eszék és a környező magyar falvak nekünk ugyanazt jelentik, amit a horvátoknak Pécs és a vonzáskörzetébe tartozó baranyai vagy somogyi horvátlakta települések. A két megyeszékhelyben közös, hogy ott épültek fel a kisebbségi lét meghatározó oktatási és nevelési központjai" - mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

A HMOMK, amely kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. Az intézmény nem rendelkezik azonban diákotthonnal, amelynek révén a távolabbi régiókból is érkezhetnének diákok Eszékre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!