Közös Kutatóközpont: az atomenergia biztonságos és fenntartható energiaforrás

Külföld, 2021.03.30

Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás - állapította meg frissen megjelent tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC).

Az Európai Bizottság több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg az uniós környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítését. Ennek kapcsán az atomenergia-ellenes zöld NGO-k nyomására a brüsszeli intézmény 2020-ban tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot bízta meg a nukleáris energia helyzetének elemzésével.

Az úgynevezett taxonómia rendelet keretében készült, minden gazdasági ágazaton átívelő uniós lista a fenntarthatónak tekintett tevékenységeket sorolja fel. A kutatóközpont az atomenergia vonatkozásában külön elemzést készített, amelyben a nukleáris energiát biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette. A kutatóközpont szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná a természetet, mint a megújuló energiaforrások.

Gyürk András fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette, a Közös Kutatóközpont jelentése egyértelműen megerősítette a magyar kormány klíma- és energiapolitikájának helyességét.

A jelentés azt monda, hogy az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni - fejtette ki.

A képviselő kijelentette: a magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is.

"Itt az idő, hogy az Európai Bizottság és a baloldal a Közös Kutatóközpont jelentését tudomásul véve a józan ész és ne elvont ideológiák alapján közelítsen a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez" - fogalmazott Gyürk András.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!