Központi beruházási programot javasol a DIW a német ipar versenyképességének javítására

Gazdaság, 2019.09.11

Az élénk belső kereslet egyelőre kivédi Németországban a lassuló világgazdasági konjunktúra exportkereslet-csökkentő hatását a DIW Berlin gazdaságkutató intézet szerint, azonban a német ipar helyzetének hosszú távú garantálására központi beruházási programot javasolnak.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésük szerint az idén 0,5 százalékos GDP-növekedés lesz, ami szinte kizárólag az exportkereslet csökkenését kiegyenlítő belső keresletnek köszönhető. Érzékelhetően meginogtak a német gazdaság tartópillérei: az exportorientált német feldolgozóipar teljesítménye már bő egy éve folyamatosan csökken - tették hozzá.

A nagy uniós államok kereslete a német ipari termékek iránt jelentősen visszaesett. Ezt egyelőre semlegesítette a belső kereslet, különösen a foglalkoztatás növekedésének köszönhetően emelkedő lakossági fogyasztás. A vállalatok így növelték termelési kapacitásukat, legalábbis az első negyedévben, és az építőipar is rekordnagyságú megrendelésre tett szert.

A DIW úgy véli az elkövetkező két évben a GDP növekedése visszatér az 1,4 százalékos hosszú távú növekedési trend közelébe, ha a politikai kockázatok ezt nem lehetetlenítik el.

A világgazdasági növekedési kilátásokat is politikai kockázatok terhelik, így az idén 3,7 százalék, jövőre 3,6 százalék, 2021-ben pedig 3,5 százalék lehet.

A legnagyobb kockázatot az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusban látja a DIW, de az európai politikai kockázatok is fékezhetik a gazdasági növekedést. Egy "kemény Brexit" a DIW szakértői szerint 1,1 százalékponttal vetheti vissza jövőre a brit növekedést, 0,2 százalékponttal az euróövezetit és 0,4 százalékponttal a németországit.

A német kormány elsősorban a fogyasztás ösztönzését kezelte prioritásként és kevés figyelmet szentelt a termelési potenciál megerősítésének - állítja az elemzés. A privátszférában a termelővállalatok beruházási aktivitásának ösztönzéséhez azonban szerintük a németországi termelési telephelyek modernizálását előtérbe helyező, a növekedési potenciál megerősítését prioritásként kezelő gazdaságpolitika szükséges. Ez segítheti elő a németországi termelési telephelyek versenyképességének elengedhetetlenül szükséges mihamarabbi megerősítését is - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!