Közvélemény-kutatás: a horvát 25 évesek a szakmájukban dolgoznak, politikailag semlegesek és a szüleikkel élnek

Külföld, 2018.11.07

Az átlag horvát 25 évesek szakmájukban dolgoznak, öt-hét órát alszanak, naponta több mint hat órán át köti le őket az okostelefonjuk, sportolnak, online informálódnak, politikailag semlegesek - derült ki a Hendal közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet a Jutarnji List című horvát napilap ismertetett szerdán.

A felméréssel kifejezetten a 25 évesek életmódját vizsgálta abból az alkalomból, hogy a Hendal a 25 évvel ezelőtt alakult meg.

Horvátországban 49 ezer 25 éves fiatal él. A 172 ember megkérdezésével októberben készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy 43 százalékuk még mindig a szüleivel lakik, és minden harmadik költözött össze partnerével. Saját ingatlana 67 százalékuknak még nincs, rendszeresen 38 százalékuk gyűjt lakásra. A megkérdezettek 28 százaléka elmondása szerint biztosan házasságot köt. Hetven százalékuk mondta azt, hogy egy vagy több gyereket szeretne.

A 25 évesek 57 százalékának van munkaviszonya, 26 százalékuk még tanul, 16 százalékuk munkát keres. Arra a kérdésre, hogy a jobb megélhetés céljából elköltöznének-e másik országba, 30 százalékuk azt válaszolta, hogy valószínűleg, 16 százalék pedig biztosan elmenne.

A felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka részt vesz a választásokon, de 46 százalékuk politikailag semleges. A fiatalokat nem érdeklik a politikai pártok, sem a szakszervezetek: 94 százalékuk nem tagja egyetlen politikai pártnak sem, 96 százalékuknak pedig nincs szakszervezeti tagsága sem. Az Európai Unióhoz 38 százalékuk közömbösen viszonyul, 44 százalékuknak nincs véleménye a NATO-tagsággal kapcsolatban sem.

A horvát fiatalok többsége - 57 százalékuk - az internetről informálódik, míg újságot 9 százalékuk olvas, tévét 46 százalékuk néz, rádiót pedig 36 százalékuk hallgat.

A 25 évesek az online világban élnek, a legközelebbi barátaikkal a közösségi oldalakon és más internetes felületeken kommunikál 69 százalékuk, és mindössze 26 százalékuk tartja személyesen is a kapcsolatot közeli ismerőseivel.

Az okostelefonok meggyőzően az első helyen állnak azon dolgok között is, amelyet egy lakatlan szigetre vinnének a fiatalok, ha oda kellene költözniük. A megkérdezettek 48 százaléka elsősorban telefonját, 30 százaléka vizet és élelmet, 23 százaléka partnerét, 20 százaléka pedig praktikus, a túléléshez szükséges tárgyakat vinne magával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!