TV műsor

Közzétették Romániában a korrupcióellenes főügyész felmentését előíró alkotmánybírósági határozatot

Külföld, 2018.06.07

A román alkotmánybíróság közzétette csütörtökön indoklással kiegészített határozatát, amelyben előírja Klaus Iohannis államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását, anélkül, hogy határidőt szabna meg az elnöki rendelet kibocsátására.

A kötelező érvényű, megfellebbezhetetlen határozat akkor lép hatályba, amikor megjelenik a közlönyben, ami várhatóan még csütörtökön megtörténik.

Az alkotmánybíróság a múlt héten szavazattöbbséggel - három különvélemény mellett - hozott döntésével a szociálliberális kormánynak adott igazat a jobboldali államfővel folytatott jogvitában, és szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Iohannis alkotmányos konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Laura Codruta Kövesi DNA-főügyész leváltását, amelyet az igazságügyi miniszter kezdeményezett.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel, az igazságügyi miniszter előterjesztése és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) véleményezése alapján. Miután az államfő a CSM negatív véleményezésére hivatkozva elutasította a kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt főügyész leváltását, a miniszter az alkotmánybírósághoz fordult.

A taláros testület megállapította: az alkotmány nem úgy fogalmaz, hogy az elnök "felmentheti", hanem úgy, hogy "felmenti" a vádhatóság vezetőjét, tehát a folyamatban a szakmai döntést a miniszter hozza meg, az államfő nem mérlegelheti annak időszerűségét, legfeljebb az eljárás szabályosságát. Iohannisnak nem kellett volna "kiértékelni a (főügyész munkájáról írt miniszteri) kiértékelést", mert ezzel beavatkozott az igazságügyi miniszter hatáskörébe - olvasható a döntés indoklásában.

A 133 oldalas dokumentum a 6-3 arányban hozott határozathoz csatolt három különvéleményt is tartalmazza, de nem részletezi: mi történik, ha Iohannis továbbra sem váltja le a főügyészt.

A román média azért tulajdonított jelentőséget annak, hogy a határozat nem tartalmaz határidőt, mert - az alkotmánybíróságot szervilizmussal, a kormánypárt kiszolgálásával vádoló - ellenzéki politikusok felvetették, hogy Iohannis ne tegyen eleget a határozatnak, amely szerintük véget vet az ügyészek függetlenségének, kiszolgáltatva őket a politikai alapon kinevezetett igazságügyi miniszternek.

Maga Iohannis is nyitva hagyta ezt a lehetőséget, amikor kedden azt mondta: megvárja az indoklást, megpróbálja azt megérteni, és azt követően dönt, döntése pedig mindenképpen a jogállamiságot fogja szolgálni és tiszteletben tartja az alkotmányt. Az elnök viszont megállapította: kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy maga az alkotmánybíróság tiszteletben tartja-e az alkotmányt.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke a csütörtöki ülés szünetében azt mondta az újságíróknak: a határozat közzététele pillanatában kötelezővé válik, ami azt jelenti, hogy a benne foglalt rendelkezést az államfőnek "késedelem nélkül" végre kell hajtania.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!