Kreml: Moszkva válaszolni fog az orosz diplomata osztrák kiutasítására

Külföld, 2020.08.24

Oroszország válaszintézkedéseket fog hozni amiatt, hogy Ausztria kiutasított egy orosz diplomatát - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov a válaszadás módját az orosz külügyminisztérium hatáskörébe utalta. Oroszország bécsi nagykövetsége közleményében a kiutasítást alaptalannak minősítette, és tükörintézkedést helyezett kilátásba. A képviselet szerint a retorzió kárt okoz a kétoldalú kapcsolatoknak.

Az osztrák külügyi szóvivő hétfőn megerősítette az elsőként a Kronen Zeitung című lapban megjelent hírt, hogy Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot. A lap szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, és egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat.

Az érintett osztrák állampolgár maga tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott.

A bécsi külügyminisztérium annyit közölt, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!