Kreml: nincs szó Moszkva karanténba zárásáról, több tízezer ukránt szállítottak haza külföldről

Külföld, 2020.03.20

Nem mérlegelik jelenleg az orosz hatóságok, hogy karanténba zárják Moszkvát a koronavírus-járvány terjedése miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken. Az ukrán hatóságok március 14-18. között mintegy 44 ezer ukránt szállítottak haza charter légijáratokkal másfél tucat európai városból - közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturáért felelős miniszter, hozzátéve, hogy vasúton is zajlik a hazaszállítási akció.

A magyar konzuli szolgálat közleményben arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest-Moszkva járatait. Utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni.

Az orosz belügyminisztérium közben azt közölte, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meg fogja hosszabbítani.

Az orosz főváros karantén alá helyezéséről "semmilyen formában nem folyik egyeztetés" - hangoztatta moszkvai sajtóértekezletén az orosz elnöki szóvivő egy kérdésre válaszolva, a kormányzat részéről az elmúlt napokban sokadszorra cáfolt híresztelésekről.

Peszkov pénteken méltatta, hogy Oroszország idejekorán hozta meg a szükséges óvintézkedéseket, s így sikerült elejét venni, hogy más országokhoz hasonló, súlyos járványhelyzet alakuljon ki. Elismerte, hogy hiány van egyéni egészségvédelmi eszközökből, de azt állította, hogy az ezeket gyártó üzemek folyamatosan növelik a termelésüket. Leszögezte egyúttal, hogy a betegellátás, a határőrizet és a vámhatóság, valamint az utasszállítás területén nem szenvednek hiányt ezekben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz mikrobiológusok a helyzet konszolidálása érdekében együttműködnek más országok, köztük Kína tudósaival, amiről szó esett Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki telefonbeszélgetésén. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteki közlése szerint a novoszibirszki Vektor állami virológiai és biotechnológiai központban hétfő óta hatféle technológiai platformon alapuló vakcina-prototípusokat tesztelnek állatokon.

Peszkov közlése szerint az elnök kiválóan érzi magát, ezért nincs arra szükség, hogy koronavírus-szűrésnek vessék alá. Ugyanakkor elismerte, hogy azokat a személyeket, akik a közelébe kerülnek előzetesen tesztelik a SARS-CoV-2 koronavírusra. Ez ellentmond a szóvivő szerdai bejelentésének, amely szerint Putyintól, csakúgy mint az elnöki hivatal munkatársaitól mintát vettek koronavírus-szűrésen, és az eredményekről be fognak számolni.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy az orosz fegyveres erők felfüggesztik a külföldi küldöttségek fogadását és nem küldenek delegációkat külföldre. Nem halasztják el ugyanakkor az április 1-jével kezdődő tavaszi behívásokat. Az újoncokon koronavírus-tesztet végeznek el és kéthetes karanténba kerülnek.

A tárcavezető szerint az orosz fegyveres erőknél nincs fertőzött. Rámutatott, hogy a tárcánál múlt hét óta önálló járványügyi operatív törzs működik és 32 katonai kórház készült fel a fertőzöttek fogadására.

Vladiszlav Kriklij, az infrastruktúráért felelős ukrán miniszter pénteken arról számolt be, hogy március 14-18. között összesen mintegy 44 ezer ukránt szállítottak haza charterjáratokkal Párizsból, Alicantéból, Berlinből, Stockholmból, Bécsből, Varsóból, Prágából, Tbilisziből, Lisszabonból, Münchenből, Nápolyból, Frankfurtból, Tallinnból, Zürichből, Isztambulból, Barcelonából és Londonból.

Pénteken megérkezett két vonat Lengyelországból Kijevbe, amelyeken több mint 1150 ukrán tért haza. Az ukrán határőrszolgálat közlése szerint valamennyi utas testhőmérsékletét még a vonaton megmérték, egyiküknek sem volt hőemelkedése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint pénteken még 3 ezer ukrán érkezik vonaton Lengyelországból. Az elnök emlékeztetett: Ukrajna megállapodott Lengyelországgal és Magyarországgal, hogy áthaladási folyosót biztosítanak a külföldön rekedt, de hazaérni szándékozó ukránok számára.

Szombaton szintén vonattal Litvániából és Lettországból szállítanak haza ukránokat - mondta.

Zelenszkij tájékoztatott továbbá arról, hogy két napon belül 10 millió laboratóriumi teszt, 10 lélegeztető készülék, 1 millió védőmaszk, 400 ezer gyorsteszt és 10 ezer liter fertőtlenítő folyadék érkezik Ukrajnába.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál egy kormánypárti képviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy Kínába indul egy Il-76-os katonai szállító repülőgép az államfő által említett egészségügyi felszerelésért, amit már szombaton berakodnak a Kína déli részén lévő Kuangcsou repülőterén.

Pénteki hivatalos közlés szerint Ukrajnában 26-ra nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.

A fertőzés mostanra gyakorlatilag az egész országot érinti: míg az első eseteket Nyugat-Ukrajnában, majd Kijev megyében és a fővárosban regisztrálták, addig a legújabbakat már az ország keleti feléből, Donyeck és Dnyiporpetrovszk megyéből jelentették.

Az egészségügyi tárca helyettes vezetője, Viktor Ljasko egy tévéinterjúban nem zárta ki, hogy a fertőzés terjedése miatt meghosszabbítják az először április 3-ig meghirdetett karanténintézkedéseket, Arszen Avakov belügyminiszter pedig szigorúbb korlátozásokat is kilátásba helyezett. A belügyi tárca nem zárta ki, hogy szükség esetén rendkívüli állapotot hirdetnek, és kijárási tilalmat vezetnek be az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!