Kreml: Putyin a Hagia Sophia-ügy társadalmi visszhangjára figyelmeztette Erdogant

Külföld, 2020.07.13

Oroszországban jelentős társadalmi visszhangot váltott ki az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté minősítése - hívta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak a figyelmét hétfőn a Kreml sajtószolgálata szerint.

Az orosz elnöki hivatal Putyin és Erdogan török kezdeményezésre létrejött telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatása szerint a török államfő elmagyarázta, hogy továbbra is biztosítják a világcivilizáció ezen egyedülálló emlékművének látogathatóságát, mások mellett a külföldiek számára is, és meg fogják óvni a keresztény szentelményeket.

A két vezető nagyra értékelte a két ország védelmi minisztériumának együttműködését, amely lehetővé tette a helyzet stabilizálását a szíriai Idlíb tartományban. A megbeszélésen hangsúlyt kapott a szíriai rendezést elősegítő erőfeszítések növelésének fokozása, egyebek között az asztanai formátumban, a július 1-jei orosz-török iráni csúcstalálkozón elért megállapodások alapján.

Putyin és Erdogan megállapodott a líbiai fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére és a tárgyalási folyamathoz való visszatérésre irányuló közös politikai és diplomáciai erőfeszítések aktivizálásáról a januári berlini nemzetközi konferencián elfogadott döntések és az ENSZ BT 2510. számú határozata alapján.

A felek szót ejtettek a kétoldalú idegenforgalomnak a járványügyi helyzettől függő felújításáról is. Putyin kifejezte köszönetét azért, hogy Törökország kinyilvánította segítségnyújtási készségét több orosz régió járványügyi védekezéséhez. Erdogan gratulált Putyinnak az alkotmánymódosításról megtartott országos szavazás sikeréhez.

A felek az orosz tájékoztatás szerint megállapodtak a rendszeres párbeszéd folytatásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!