Kreml: Putyin és Merkel Hegyi-Karabahról, Ukrajnáról és a vakcináról tárgyalt

Külföld, 2020.12.07

A hegyi-karabahi és az ukrajnai helyzetről, valamint a Covid-19 elleni vakcináról tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Putyin beszámolt Merkelnek a hegyi-karabahi tűzszünet elérése és fenntartása érdekében kifejtett orosz erőfeszítésekről. Hangsúlyt kapott, hogy az orosz és az azeri elnök, valamint az örmény kormányfő november 9-i megállapodásának következetes végrehajtása hozzájárul az egész térség stabilitásához.

A felek hangsúlyozták a hegyi-karabahi lakosság szükségletei kielégítésének, valamint annak fontosságát, hogy az ellátás biztosításához csatlakozzanak a szakosodott nemzetközi szervezetek. Kifejezték készségüket arra, hogy az EBESZ minszki csoportjában folytassák az együttműködést a rendezés érdekében.

Putyin és Merkel Ukrajnával kapcsolatban aggályának adott hangot amiatt, hogy noha egészében érvényesül az a fegyvernyugvás, amelyről a kontaktcsoportban júliusban sikerült megállapodni, nem tapasztalható haladás sem a 2015-ös minszki megállapodások, sem pedig "normandiai négyek" tavalyi párizsi csúcstalálkozóján meghozott döntések megvalósítása terén.

A Kreml szerint ismételten elhangzott, hogy a rendezés alapját jelentő minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk, és hogy Kijevnek teljesítenie kell azokat. A felek megerősítették szándékukat, hogy folytassák együttműködésüket a minszki formátumban, egyebek között az orosz, a német, a francia és az ukrán első számú vezetők politikai tanácsadói szintjén.

A két vezető megállapodott, hogy az új koronavírus-járvány terjedése elleni együttműködés ügyében, beleértve a vakcinaügyi kérdéseket is, a két ország egészségügyi minisztériuma folytatja majd a kapcsolattartást.

A telefonbeszélgetésről a TASZSZ-t Berlinben a kormányfői hivatal úgy tájékoztatta, hogy a Kreml által megnevezett témák mellett felmerült még Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus "incidensének" ügye is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!