Krónika: a vártnál többen nyújtottak be nagyberuházásra pályázatot a székelyföldi gazdaságfejlesztési program keretében

Külföld, 2019.02.14

A vártnál sokkal többen nyújtottak be mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyberuházásokra pályázatot a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program keretében - írta csütörtöki számában a Krónika napilap.

Amint Kozma Mónika, a pályáztatást lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta: a január végi határidőig 73 nagyberuházásra érkezett pályázat, a formai és jogosultsági feltételek ellenőrzése után ezen a héten küldik ki a pályázóknak a hiánypótló felszólításokat. Az ötvenszázalékos önrész mellett igényelhető legkisebb pályázati összeg is 200 ezer euró, a legnagyobb 7,5 millió euró. Eredményhirdetés várhatóan április elején lesz.

Az ügyvezető elmondta: valamennyi pályázónál helyszíni ellenőrzést tartanak, amely után külső pénzügyi és jogi szakértők fognak pontozni minden pályázatot. Hozzátette: lesz egy romániai és egy magyarországi szakmai értékelés is, és a kettő összevetése után születik meg a végleges döntés a nyertes pályázatokról.

Kozma Mónika elmondta, Csíkszékről elsősorban krumplifeldolgozásra, Udvarhelyszékről zömében tejfeldolgozásra nyújtottak be pályázatokat, más régiókból főként az állattenyésztésbe ruháznának be. "A benyújtott pályázatok nagy számából kiindulva egyértelmű, hogy a három székelyföldi megyében sok az olyan tőkeerős vállalkozás, amelynek van fejlesztési elképzelése és piaci potenciálja. Az elbírálás során a pályázatok minősége és fenntarthatósága lesz a perdöntő" - fogalmazott Kozma Mónika.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!