Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter Houstonban

Külföld, 2019.05.15

Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyesült államokbeli Houstonban közép-európai idő szerint szerda délután.

Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter Houstonban Nyitóbeszédében a miniszter elmondta: a héten vitathatatlanul új dimenzióba kerültek a magyar-amerikai kapcsolatok, és ezt a lendületet tovább kell vinni. Ennek jegyében már a hetedik képviseletet nyitja meg Magyarország az Egyesült Államokban Washington, New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco és Miami után.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet. Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, az Európai Unión kívül a második legjelentősebb kereskedelmi partnere és első számú exportpiac.

Texas állam az amerikai tagállamok között az első helyen áll a külgazdasági kapcsolatok bonyolításának tekintetében. Magyarországnak a tagállamok közül a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a legtöbb import innen érkezik Magyarországra, a magyar export szempontjából pedig az amerikai államok közül ez a harmadik. Tizenkilenc texasi vállalatnak van magyarországi beruházása, összesen 320 milliárd forintértékben, és összesen 7100 munkahelyet hoztak létre Magyarországon.

Szijjártó Péter célként nevezte meg, hogy a kifejezetten magas hozzáadott értéket előállító, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó houstoni és texasi vállalatok magyarországi beruházásait tovább növeljék. Ehhez segítséget nyújtanak Európa legalacsonyabb adói. Az amerikai beruházók által a legolvasottabbak közé tartozó Site Selection magazin a világ legjobb tíz befektetési célpontja közé sorolta Magyarországot. A Fortune magazin listáján szereplő, leghatalmasabb ezer vállalat közül 84 található meg Texasban , ezen belül 33 Houstonban.

A külügyminiszter elmondta: a képviselet megnyitását az is indokolja, hogy Texasban 3 ezer magyar él. Nekik eddig nagyon messzire kellett utazni, ha a magyar állammal kapcsolatos ügyet kellett intézni. Most jóval egyszerűbb lesz számukra a kapcsolattartás az anyaországgal. Már a májusi európai parlamenti választáson leadhatják szavazataikat a houstoni konzulátuson is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Egyesült Államokkal a politikai szövetségét is megerősítette Magyarország a héten, Donald Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójával, azonban fontos, hogy a kapcsolat ne egyközpontú legyen, ne csak Washingtonra korlátozódjon. Ehhez pedig személyes jelenlét szükséges.
(MTI)

Galériánk

Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter Houstonban Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter Houstonban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!