TV műsor

Lassuló ütemű élénkülést jeleznek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Külföld, 2021.07.23

A brit gazdaság jelentősen lassuló, jóllehet továbbra is élénk ütemű kilábalására vallanak a pénteken ismertetett előzetes júliusi aktivitási mérőszámok.

A lassulás elsősorban az egyes szektorokban kialakult nyersanyag- és munkaerőhiányt tükrözi, de az okok között szerepel a koronavírus-fertőződések számának emelkedése is, amely miatt csökkent a fogyasztói kereslet.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júliusban 57,7-re csökkent a júniusban kimutatott 62,2-ről.

A két szektor együttes aktivitási mérőszáma a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldásának márciusi elkezdése óta nem volt ilyen alacsony.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 57,7-es júliusi kompozit adat a havi összevetésű jelentős csökkenéssel együtt is még mindig a brit gazdaság élénk ütemű kilábalását mutatja.

Az IHS Markit elemzői hangsúlyozzák, hogy a brit gyáripar és a szolgáltatási szektor kompozit BMI-mutatója immár öt hónapja folyamatosan a 50-es küszöbérték felett jár.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma a júliusi kompozit indexen belül 57,8-ra csökkent a júniusban mért 62,4-ről.

Az IHS Markit/CIPS-felmérés szerint a feldolgozóipari aktivitási index 60,4-re esett vissza az előző havi 63,9-ről.

A brit gazdaság e két fő ágazatának aktivitása tavaly áprilisban - az akkor elrendelt országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - érte el mélypontját: akkor a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8-ra esett.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság egészében is: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-as szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

Londoni pénzügyi elemzők a brit gazdasági aktivitás élénkülési ütemének júliusban mért lanyhulását nem tartják túlzottan aggasztónak.

Kieran Tompkins, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics közgazdásza a pénteki adatismertetés utáni helyzetértékelésében közölte: a kompozit BMI-mutató esése "nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik", mivel a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások enyhítését követő fellendülés leggyorsabb szakasza már lezajlott.

Tompkins hozzátette ugyanakkor, hogy az index csökkenésének okai között szerepel az a visszahúzó erő is, amelyet a fertőződési kockázat miatt elkülönítésbe vezényelt alkalmazottak nagy száma okoz, és ez lefelé ható kockázattal terheli a Capital Economics azon előrejelzését, amely szerint a brit hazai össztermék értéke októberben visszatér a járvány előtti szintre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!